Njemački srednjoškolci izgradili igralište „Pčelica“

Vrtić „Pčelica“ od danas ima novo dječije igralište izgrađeno po modernim standardima, sa drvenim mobilijarom i na zemljanoj podlozi, a u narednom periodu bit će zasađena i trava. Tridesetak polaznika ovog vrtića već danas je uživalo u dječijim igrama na penjalicama, klackalicama, ljuljačkama, pješčaniku... Ovo igralište poklonili su im srednjoškolci iz Njemačke koji su umjesto odlaska na ekskurziju odlučili da dođu i Sarajevo i za svega sedam dana naprave potpuno novo igralište. Ono što su dosad učili na časovima tehničkog odgoja, sa svojim nastavnicima primijenili su na terenu, a koliko su uspješni u ovom poslu najbolje pokazuju sretna lica djece iz vrtića. Osim volonterskog rada, ovi vrijedni srednjoškolci su sa svojim roditeljima prikupili i sredstva u iznosu od 15.000 eura potrebna za realizaciju projekta, drvo, materijale, transport...

Jedna od učenica, Laura Vinagre kaže da su pokušali djeci napraviti mjesto za igru i da su uživali u tome. Nije joj žao što je ovako provela ekskurziju.“Za mene je ovo bila prava ekskurzija. Bila sam sa svojima drugarima i nastavnicima i zajedno smo radili, a to mi je jednako pričinjavalo zadovoljstvo kao da smo bili na ekskurziji,“kazala je Laura.

Učenicima i njihovim nastavnicima u ime Općine Stari Grad danas se zahvalio predsjedavajući Općinskog vijeća, dr Jusuf Pušina. „Vi ste ovim igralištem dali svoje srce Sarajevu, a Sarajevo i Stari Grad su vas primili u svoje srce. Zahvaljujem vam se na svemu što ste učinili za našu djecu, a zahvalnost dugujemo i vašim nastavnicima i firmi KuKuk Kultur iz Štutgarta koja je dala ogroman doprinos. Možemo reći da je od danas Štutgart naš bratski grad,“ kazao je Pušina.

A, upravo KuKuk –Kultur e.v. je mjesto gdje učenici iz cijele Njemačke mogu iznijeti svoje ideje, razmijeniti iskustva i opredijeliti se za ovakav vid volontiranja. Saradnja je ostvarena putem općinskog Sektora za lokalni razvoj, a šeica sektora Selma Velić kaže da su njihov prijedlog u Njemačkoj prihvatili bez puno razmišljanja.

„Firma 'KuKuk –Kultur e.v.' poznata je po izgradnji ekoloških igrališta širom svijeta, te smo tragom tih saznanja poslali prijedlog za saradnju. Odmah su prihvatili našu ideju, i kao što vidite veoma brzo ona je realizovana, na zadovoljstvo svih nas, a najviše mališana iz vrtića,“ kazala je Velić.

Sarajlije se 'odužile' na svoj način

Volonteri ističu gostoljubivost na koju su naišli u Sarajevu, te kažu kako su im komšije svakog dana donosile kafu, sokove i voće za osvježenje. S druge strane, građani koji žive u blizini igrališta kažu da im je drago što su se mogli uključiti, te da je lijepo vidjeti ovako mlade ljude koji su toliko vrijedni i predani poslu. Roditelji djece koja su polaznici vrtića organizovali su zakusku uz sokove i tortu povodom završetka radova. Ovaj plemeniti čin učenika oduševio je mnoge, tako da ih je jednog radnog dana besplatnim ručkom iznenadila aščinica ASDž, a počašćeni su i tucanom kahvom iz Dibeka.

Nastavnik Jorg Juli kaže da je oduševljen srdačnošću na koju su naišli.“Kada smo saznali da dolazimo u Sarajevo svi smo bili jako uzbuđeni.Radovali smo se što ćemo napraviti igralište, ali i što ćemo imati priliku da posjetimo Sarajevo. Grad je uzbudljiv i lijep i veoma srdačno smo primljeni, pa se nadam da ćemo imati priliku da opet dođemo,“ kazao je Juli.

Uprava vrtića „Pčelica“ uručila je danas zahvalnice Općini Stari Grad, firmi KuKuk Kultur i učenicima koji su izgradili igralište.