Dani Općine: Završen 3. Festival dječije umjetnosti (FEDU)

Revijalnim koncertom u Velikoj sali Općine Stari Grad, u subotu navečer je završen 3. Festival dječije umjetnosti (FEDU), a dodijeljene su i nagrade u oblastima: književnost, muzika i teatar.

Žiri u sastavu: Semir Krivić, Alma Ferović-Fazlić i Indira Kučuk-Sorguč, nakon odgledanih osam predstava iz BiH, Hrvatske i Srbije, odlučio je da nagrada za najbolju predstavu "Planeta teatar" ide Pozorištu mladih iz Novog Sada za predstavu “Kako je otkriveno letenje”.

U art radionicama iz lutkarstva, slikarstva i vajarstva, djeca predškolskog i školskog uzrasta su kreirala svoju bajku modelirajući predmete, kreirajući lutke, crtajući svoje impresije na velikom platnu.

Preko 300 učesnika Festivala predstavilo se u osam pozorišnih ostvarenja iz BiH i regije, više od 200 radova stiglo je na raspisani Konkurs za najbolju bajku, a svaki dan poznati bh. umjetnici su s djecom osmišljavali nove kreacije.

Mladi muzičari pokazali su kako se svira, pjeva, komponuje, balerine kako se pleše, horovi kako se zdušno i u timu donose najljepše melodije.

„Hvala svim učesnicima, partnerima, gostima, prijateljima, sponzorima, a prvenstveno hvala djeci koja dolaze na predstave, javljaju se sa svojim radovima na konkurs, slikaju, pjevaju, plešu i pretvaraju svoje ideje u prave male-velike kreacije. Vidimo se na 4. Festivalu dječije umjetnosti sljedeće godine“, poručio je Fahrudin Kučuk, direktor festivala.

Festival dječije umjetnosti FEDU održavao se od 03. do 06. maja u okviru obilježavanja Dana Općine Stari Grad, a za cilj je imao afirmaciju dječijeg stvaralaštva.