Povodom Dana Općine stigle brojne delegacije pobratimskih općina i gradova

Općina Stari Grad poznata je po velikom broju pobratimskih općina i gradova sa kojima gaji veoma dobre međusobne odnose iz kojih su proizašli brojni zajednički projekti. Do sada se Općina Stari Grad bratimila sa 22 općine i grada, kako iz regije, tako i cijelog svijeta, a prošlog mjeseca potpisan je sporazum o bratimljenju sa Općinom 12 Grada Teheran, što je prvo bratimljenje sa nekom općinom iz Azije, ne računajući turske općine koje se nalaze na tom kontinentu. U okviru programa obilježavanja Dana Općine, 05. maja je najavljeno i bratimljenje sa Opštinom Aleksejevski iz Moskve, što će također biti prvi put da se ovakav sporazum potpisuje sa jednom od općina iz Ruske Federacije.

Povodom Dana Općine, većina delegacija pobratimskih općina posjetila je Stari Grad kako bi svojim prisustvom uveličali proslavu ovog značajnog datuma u historiji Starog Grada. Delegacije općina i gradova Bursa, Silivri, Mamak, Seldžuk-Konja, Mehmetdžik, Karpoš, Kragujevac, Budva, Buzet, Ulcinj, Makarska i Bosanska Krupa dočekali su načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina, te vijećnici Općinskog vijeća Stari Grad, zaželivši im dobrodošlicu. Danas se očekuje dolazak delegacija pobratimskih Općina Karamursel, Umranije i Olovo, te predsjednice Uprave Opštine Aleksejevski iz Moskve Ekaterine Potapenko.

Samo u prošloj godini su, zahvaljujući pobratimskim odnosima sa ovim općinama, realizovana tri velika projekta u našoj općini. Na prijedlog Sektora za lokalni razvoj, Općina Karamursel je finansirala opremanje osnovnih škola računarskom opremom u vrijednosti od 40.000 KM, Opština Karpoš je izdvojila 15.000 eura za izgradnju dječijeg igrališta u ulici Logavina, a Općina Mamak je finansirala projekat izrade online kuhara tradicionalne sarajevske čaršije sa 10.000 KM.