Usvojeni prijedlozi dobitnika priznanja Općine Stari Grad za 2017. godinu

Održana je šesta sjednica Općinskog vijeća Stari Grad, na kojoj su općinski vijećnici jednoglasno podržali prijedlog dobitnika priznanja Općine Stari Grad za 2017. godinu. Priznanja će im biti uručena 4. maja na Svečanoj sjednici povodom Dana Općine Stari Grad.

Općinsku povelju sa zlatnim štitom dobit će bivši borac ARBiH Samir Salihagić. Povelje sa grbom Općine Stari Grad dobit će bivši predsjednik Općine Stari Grad od 1990. do 1994. godine Selim Hadžibajrić, FK Vratnik, te književnik za djecu i mlade Fahrudin Kučuk. Kolektivno, odnosno pojedinačno priznanje „Zlatni sebilj“, ide u ruke Ambasadi Kraljevine Švedske, Ambasadi Švicarske Konfederacije, te golmanu fudbalske reprezentacije BiH Asmiru Begoviću. Starogradski policajac godine je Asmir Tatlić, pripadnik PU Stari Grad.

Iako je bila predložena dnevnim redom, danas nije održana prezentacija projekta „Coca-Cola Social House“ zbog nedonošenja projektnog materijala od strane predlagača, te će se o ovome razmatrati naknadno. Prihvaćen je i Prijedlog Izvještaja o realizaciji Budžeta Općine Stari Grad za period 01.01.2017. – 31.03.2017, kao i Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Općine Stari Grad za tekuću godinu, s tim što su vijećnici predložili da se dodatna sredstva usmjere na određene infrastrukturne projekte.

Vijećnici su prihvatili Prijedlog Odluke o vansudskoj nagodbi sa prijedlogom Zaključka – Ekonomski fakultet, te isti Prijedlog Odluke u slučaju Islamska zajednica BiH – Gazi Husrev-begov vakuf.

Ovim vansudskim nagodbama, Općina Stari Grad će otpisati dug Ekonomskom fakultetu i Gazi Husrev-begovom vakufu u ukupnom iznosu od 158.000 KM. Ubuduće će im se ispostavljati fakture za korištenje navedenih poslovnih prostora po cijeni od jedne konvertibilne marke po metru kvadratnom.

Pred sami kraj sjednice, prezentovana je informacija o primjeni LOD metodologije pri prijavi za dodjeljivanje sredstava za projektne prijedloge nevladinih organizacija. Vijećnici su predložili da nadležna služba izađe ususret aplikantima i približi im LOD metodologiju, da bi što više projektnih prijedloga dobilo potrebna sredstva za realizaciju. Vijećnik Almedin Miladin je obavijestio prisutne da istupa iz kluba vijećnika SDP-a, i da ubuduće djeluje kao samostalni vijećnik.