U starogradskim školama se održavaju radionice zdrave hrane

Općina Stari Grad je podržala projekat „Radionice zdrave hrane“ koji ima za cilj podučiti osnovce o važnosti zdrave i pravilne ishrane. S obzirom da je problem ishrane, kako na međunarodnom planu, tako i u našem okruženju, jedan od vodećih problema i izazova za sve nas, Općina Stari Grad je u saradnji sa doktoricom Safijom Softić-Namas, predstavnicom firme Fine Line i web portala dobrekalorije.ba počela realizaciju ovog projekta.

Ishrana u djetinjstvu i adolescenciji, uz redovnu fizičku aktivnost, predstavlja vodeću odrednicu zdravlja u kasnijem životu. Međutim, moderan životni stil, njegov vrtoglav tempo te mnoštvo brze i nezdrave hrane često čine da zaboravimo da je zdrava i uravnotežena ishrana osnova zdravog života, pravilnog odrastanja i razvoja mladih. Općina Stari Grad je prepoznala značaj ishrane mladih te bezrezervno podržava realizaciju različitih projekata unaprjeđenja zdravlja djece i mladih.

Projekat „Radionice zdrave ishrane“ podrazumijeva održavanje praktične radionice i predavanja u šest osnovnih škola na području općine Stari Grad, te u Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“, i to u prvim i drugim razredima. Protekle sedmice su održane prve radionice u školama “Vrhbosna” i “Saburina”. Radionice su dočekane sa velikim oduševljenjem mališana, koji su vrlo aktivno učestvovali u procesu, te su se rado uključivali u razgovor sa dr. Softić o pravilnoj ishrani, kao i u praktičnu pripremu zdravog slatkiša.

Projekat se nastavlja u ostalim školama, a planira se i dalja saradnja sa školama na temu pravilne ishrane učenika.