Općina Stari Grad počinje stipendirati učenike koji izučavaju stare zanate

Općinsko vijeće Stari Grad usvojilo je na danas održanoj sjednici Pravilnik o stipendiranju učenika srednjih škola koji izučavaju stare i deficitarne zanate. Nakon što Pravilnik bude objavljen u Službenim novinama i stupi na snagu, Služba za obrazovanje, kulturu i sport raspisat će javni poziv za stipendiranje ovih učenika, a planirana sredstva za stipendije u ovoj godini iznose 18.000 KM. Ova odluka donesena je u cilju zaštite starih i tradicionalnih zanata u općini koja je po njima bila prepoznatljiva, te kako bi se motivirali mladi ljudi da se bave pomalo zaboravljenim zanimanjima.

Po ovom Pavilniku, pravo na stipendiranje imat će učenici/šegrti koji se školuju za: vodoinstalatere, keramičare, električare, tapetare, obućare, krojače, limare, bravare, staklare, zlatare itd, te stari - tradicionalni zanati: filigranist, kujundžija, graver, kazandžija, puškar, krojač narodnih nošnji i odijela, krznar, krojač krzna i kože, remenar, sedlar, rukavičar, kapar, šeširdžija, papudžija itd.

Pored pomenutog, usvojen je i Pravilnik o dodjeli sredstava iz budžeta Općine Stari Grad za oboljele od celijakije. Naime, osobe koje boluju od celijakije imaju povećane troškove života za osnovne namirnice, zbog čega Općina želi subvencionirati troškove njihove nabavke. Sredstva će moći dobiti oboljeli koji imaju prebivalište na području općine Stari Grad, a maksimalni iznos nepovratnih sredstava u jednoj godini, iznosi do 500 KM.

Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora Općine Stari Grad Sarajevo i rasporedu poslovnih djelatnosti na području općine Stari Grad vraćen je u formu nacrta i zaključeno da se uputi u javnu raspravu u trajanju od deset dana. U javnu raspravu će biti upućen i nacrt Pravilnika za dodjelu sredstava za start-up biznis, a trajat će 15 dana. Usvojeni su prijedlozi za pokretanje aktivnosti na upravljanju javnim parkiralištima u Starom Gradu, kao i izmjenu i dopunu Zakona o kumunalnim taksama.

Većinom glasova je usvojen prijedlog odluke o osnivanju Zdravstvenog savjeta Općine Stari Grad koji će obavljati sljedeće poslove: predlagati i evaluirati provođenje zdravstvene zaštite na području jedinice lokalne samouprave, davati mišljenje na planove i programe zdravstvene zaštite za područje lokalne samouprave, predlagati mjere za poboljšanje dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite itd.

Današnja sjednica počela je intoniranjem himne BiH u povodu 01.marta, Dana nezavisnosti. Nakon toga, vijećnicima se obratio bivši vijećnik, a sada gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka koji se zahvalio za dosadašnju saradnju i poželio vijećnicima uspješan i produktivan rad. Novoizabrani općinski pravobranilac Dženita Derviškadić i zamjenik pravobranioca Mirza Imamović položili su svečane zakletve.

Na današnjoj sjednici je imenovana Komisija za priznanja Općine Stari Grad, kao i Organizacioni odbor za obilježavanje Dana Općine Stari Grad Sarajevo.