Prvačići sa Sedrenika dobili tablete za rad

Prvačićima koji pohađaju područnu školu na Sedreniku, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić uručio je danas tablete za rad na časovima informatike. S obzirom da je informatika uvedena kao obavezan predmet u prve razrede osnovnih škola, tamo gdje nema dovoljno računara i druge opreme, rad sa učenicima je dosta otežan.

Osnovna škola "Mula Mustafa Bašeskija" dobila je od Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo jednu "elektronsku" učionicu, opremljenu na početku školske godine. Međutim, učionica je u centralnom objektu, u ulici Logavina, dok učenici područne škole na Sedreniku nisu imali takve uslove.

"Snalazili smo se na razne načine, a čak smo vodili prvačiće i u našu centralnu školu i tamo im držali časove informatike. To je jako teško kada imate djecu ovako malog uztrasta i za njih je naporno ići na toliku udaljenost radi jednog časa," kazala je učiteljica Suada Điver.

Iz škole su se obratili Općini za pomoć, i ona nije izostala.

"Ovo je druga osnovna škola kojoj smo kupili tablete za prvačiće. Ranije smo tablete kupili za prvačiće u škole "Edhem Mulabdić"- također za područnu školu gdje su imali isti ovakav problem. Ovakva ulaganja su na neki način naša obaveze jer ulaganje u obrazovanje naše djece je jedina šansa za ovu zemlju," kazao je načelnik Hadžibajrić.

U prvom razredu je 31 prvačić, a po dva učenika će koristiti jedan tablet, dok je za učiteljicu osiguran laptop. "Zahvaljujući laptopu moći ću kontrolisati nastavni proces u učionici tokom časa informatike," kazala je učiteljica Điver.

Područna škola na Sedreniku je jedan od njaljepših škola u Starom Gradu, a izgrađena je 2011. godine. Njena izgradnja koštala je oko 3,6 miliona KM. Od tog iznosa, Ministasrtvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo osiguralo je 55% novca, a ostatak Općina Stari Grad. Škola ima šest učionica, biblioteku, čitaonicu, prostoriju za produženi boravak djece, sportsku salu, sanitarne blokove.