OV: Za odbranu optuženih u slučaju “Veliki park” izdvojeno 70.000 KM

Općinsko vijeće Stari Grad jednoglasno je na današnjoj sjednici usvojilo zaključak kojim su zadužili općinskog načelnika da iz budžeta obezbijedi sredstva u iznosu od 70.000 KM za odbranu optuženih u slučaju “Veliki park”.

Optužnica u ovom slučaju podignuta je krajem prošle godine protiv Dragana Vikića, Jusufa Pušine- trenutno predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića. Vijećnici su bili jednoglasni u usvajanju ovog zaključka, dok je predsjedavajući Pušina zatražio da ne prisustvuje sjednici u vrijeme glasanja. Istaknuto je da je ovo način da se iskaže podrška optuženima, te spomenuto da je Općinsko vijeće na isti način reagovalo i prije nekoliko godina kada su se izdvajala sredstva za odbranu pred sudom tzv “Hadžićke grupe”. Zaključkom je utvrđeno i da će Općinsko vijeće Stari Grad pozvati sve općine Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo da se pridruže ovom vidu pomoći i uplate određena sredstva na račun koji će biti namjenski otvoren i dostupan javnosti. Na usvajanju ovog zaključka predsjedavajući Pušina se zahvalio vijećnicima i kazao “da ih neće obrukati na sudu”.

U nastavku sjednice Općinsko vijeće je prihvatilo informaciju o radu Vijeća u prošloj godini i usvojilo program rada u ovoj godini, te prijedloge rješenja o imenovanju pravobranioca Općine Stari Grad (Dženita Derviškadić) i zamjenika pravobranioca (Mirza Imamović).

Usvojen je prijedlog politike investiranja slobodnih novčanih sredstava za 2017. godinu, kao i prijedlog odluke o imenovanju načelnika Ibrahima Hadžibajrića investicionim menadžerom Općine za ovu godinu. Nakon duže diskusije, Općinsko vijeće usvojilo je prijedlog odluke o otpisu potraživanja po osnovu zakupa poslovnog prostora Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Sarajevo, uz konstataciju da se radi o gestu dobre volje i političkoj poruci, a kako nije riječ o nenaplativim potraživanjima, ovaj čin može se smatrati jednim vidom donacije Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini.

 

Izgradnja podzemne garaže po modelu javno-privatnog partnerstva

 

I na današnjoj sjednici jedna od tačaka bila je izgradnja podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića. Kako je na prvoj redovnoj sjednici Općinsko vijeće usvojilo zaključak o stavljanju van snage Odluke o realizaciji kapitalnog projekta izgradnje podzemne garaže u ulici Šahinagića, zadužen je načelnik Općine da ponudi nove modele finansiranja i izgradnje podzemne garaže.

U okviru zakonskih rješenja koja nude pozitivni propisi, načelnik se opredijelio da pristupi realizaciji projekta "Izgradnja javne podzemne garaže sa višenamjenskim trgom u ulici Šahinagića" po modelu javno-privatnog partnerstva po proceduri propisanoj Zakonom o javno-privatnom partnerstvu. Općinski načelnik je donio Odluku o opredijeljenosti za uspostavljanje javno-privatnog partnerstva, a Vijeće je danas jednoglasno prihvatilo.

Prije usvajanja ovog prijedloga održana je prezentacija studije opravdanosti koju je izradio institut IPSA, te data obrazloženja o projektu. Naredni korak je raspisivanje pokretanja procedure putem komisije koja je pri Vladi Kantona Sarajevo. Uslijedit će i javni poziv za izbor privatnog partnera čiji je sadržaj jasno definisan zakonom i daje jednak tretman svima. Naglašeno je da će Općina tražiti najpovoljnije rješenje u smislu budućeg odnosa sa privatnim partnerom i raspodjele dobiti, a u konačnici objekat će ostati u vlasništvu Općine Stari Grad. Također, naglašeno je da se poslije Grada Sarajevo, Općina Stari Grad prva odlučila da krene u javno-privatno partnerstvo.