U Ferhadiji postavljena spomen ploča Indexima

Općina Stari Grad postavila je spomen ploču u čast legendarne muzičke grupe “Indexi” u ulici Ferhadija, kod ulaza u Trg oslobođenja-Alija Izetbegović.Spomen ploča postavljena je upravo na mjestu za koje se smatra da su tu nastali “Indexi” davne 1962. godine. “Na ovom mjestu, septembra 1962. godine, Ismet Nuno Arnautalić i Ševko Akšamija su osnovali pop-rock grupu Indexi”, napisano je na spomen-ploči. “Indexi” su bili jedna od naših najdugovječnijih pop-rock grupa, a osnovali su je ritam gitarista Ismet Arnautalić i bas gitarista Šefko Akšamija, tadašnji sarajevski studenti, pa otud i ime „Indexi“.

Tokom karijere koja je trajala četiri decenije “Indexi” su objavili dva studijska albuma, 27 singl ploča i 12 kompilacija. Poslije duge i bogate karijere grupa je prestala sa radom 2001. godine, nakon smrti pjevača Davorina Popovića.

 

Mjesto osnivanja pokazao Ismet Arnautalić

 

Zaključak o postavljanju spomen-ploče “Indexima” donijelo je Općinsko vijeće Stari Grad, koje je i predložilo lokaciju, te zadužilo načelnika i općinske službe da poduzmu sve potrebne aktivnosti na njegovoj realizaciji. Jedan od osnivača, Ismet Nuno Arnautalić, ranije je za medije izjavio da je upravo on bh režiseru Nedžadu Begoviću ukazao na mjesto gdje su nastali Indexi.

"Ja sam Nedžadu Begoviću, u TV emisiji koju je režirao, pokazao mjesto gdje smo se Šefko Akšamija i ja dogovorili da formiramo pop rock grupu i da joj damo ime Indexi. On je shvatio da je to važna, nostalgična informacija koju bi mnogi željeli znati i predložili smo Općini Stari Grad da tu informaciju učine javnom", rekao je Arnautalić.