Općina Stari Grad predstavila prvi online kuhar sarajevske čaršije

Image

 Prvi „Online tradicionalni kuhar sarajevske čaršije“, od danas je dostupan svim korisnicima tzv pametnih telefona, putem smart phone aplikacije namijenjene Android i iPhone platformi. Naljepnice sa kodovima za preuzimanje ove aplikacije nalaze se na 23 objekta: restorani, hoteli, moteli, aščinice, ćevabdžinice u Starom Gradu, a materijal je dostupan na bosanskom, engleskom i turskom jeziku.Ovaj jedinstveni projekat u našoj zemlji realizovala je Općina Stari Grad uz podršku pobratimske Općine Mamak iz Republike Turske koja je bila investitor. Projekat je koštao 10.000 KM, a ovo je tek prva faza i u planu je nastavak.

Općine Stari Grad i Mamak pobratimski odnosi vežu od 2013. godine, a načelnik Ibrahim Hadžibajrić je pojasnio da je ovo samo jedna u nizu saradnji koje su ostvarene sa pobratimskim općinama iz Turske, te da je Mamak prihvatio učešće u projektu bez razmišljanja. On je pojasnio da su ranije slične aplikacije urađene radi prezentacije naše historije, te ulica. „Već smo izradili sličnu aplikaciju, koja se može naći na Sarajevskom aerodromu i po mnogobrojnim starogradskim objektima, a preko nje se prezentuje historija općine Stari Grad i njenih najpoznatijih objekata i lokacija. Također na sličan način smo napravili i aplikaciju koja svim turistima i građanima prezentuje historiju naziva starogradskih ulica. Sad je tu i bosanski kuhar koji se radio na tri jezika, bosanskom, engleskom i turskom, kako bi turistima mogli približiti naša tradicionalna i nacionalna jela. U ovoj aplikaciji su, kroz mapu Starog Grada, obuhvaćena i 23 starogradska restorana. Nadamo se da će taj broj biti i veći,“ pojasnio je Hadžibajrić.

Online kuhar promovira tradicionalnu starogradsku kuhinju, ali na sasvim nov i inovativan način, prateći savremene tehnologije. Zahvaljujući aplikaciji korisnici će moći naučiti više o bosanskoj-sarajevskoj kuhinji, ali i naučiti kako se sprema Begova čorba, tarhana, krompiruša, lukmira, kadaif, salep i drugi specijaliteti.

Predstavljanju projekta prisustvovao je i Šoner Šahin, savjetnik za kulturu i informisanje ambasadora Republike Turske.“ Iz ličnog iskustva mogu svjedočiti bogatstvu bosanske kuhinje. Dosta turskih turista dolazi u naš ured upravo da bi se informisali o turističkoj ponudi Bosne i Hercegovine, a sada nam je jako drago što ćemo ih moći uputiti na ovu aplikacij,“ kazao je Šahin.

Aplikaciju “Online tradicionalni kuhar sarajevske čaršije” izradila je kompanija BetTel Studio, čiji je direktor Elvir Salčinović pojasnio da se kroz aplikaciju nastojali stranim, ali i domaćim turistima olakšati boravak u našem gradu,te je uključena i mapa koja će ih uputiti na objekte koje mogu posjetiti i koje specijalitete probati.

„Sve mogućnosti ove aplikacije ćete saznati besplatnim preuzimanjem preko vašeg mobilnog uređaja. Umjesto listanja kuhara, jednim dodirom ćete saznati kako pripremiti određeno jelo. Aplikacija radi i u offline modu, što je vrlo pozitivno za sve turiste, znajući za visoke cijene roaminga,“ kazao je Salčinović.

Naljepnice sa kodovima za aplikaciju „Online tradicionalni kuhar sarajevske čaršije“ nalaze se u Info-press centru u Halačima, te na objektima: aščinice Stari Grad, ASDž i Hadžibajrić, Nanina kuhinja;  buregdžinice Bosna i Sač; ćevabdžinice Ferhatović, Mrkva, Hodžić, Željo i Specijal;  restorani Pod lipom, Dveri, Morića Han, Inat kuća, Nova Bentbaša, Bosanska kuća i Staklo;  slastičarne Saray, Cream Shop, Kuća sevdaha, Ramis i Baklava Shop.

Projekt je realizovan putem Sektora za lokalni razvoj Općine Stari Grad Sarajevo. Projekat "Online tradicionalni kuhar sarajevske čaršije" možete pogledati ovdje.