Civilna zaštita apeluje na građane da ne bacaju smeće u Čolin potok

Image

Radovi na uređenju korita Čolinog potoka odvijaju se prema planiranoj dinamici. Trenutno se izvode radovi na kanalisanju donjeg dijela Čolinog potoka i zamjeni postojeće, dotrajale rešetke. S obzirom da su prilikom raščišćavanja korita izvučene velike količine otpada, iz Službe za civilnu zaštitu Općine Stari Grad apeluju na građane koji žive u neposrednoj blizini Čolinog potoka da izbjegavaju bacanje smeća i drugih otpadnih materija u potok.
Podsjećamo, čišćenje i uređenje Čolinog potoka počelo je u ponedjeljak, a u cilju sprečavanja izljevanja vode iz korita usljed velikih padavina. Kako su saopćili iz Službe civilne zaštite, ovaj lokalitet je vrlo rizičan i svake godine prijeti opasnost od poplava kada nastupe padavine, s obzirom da dolazi do začepljenja. Kapacitet vode i količina buke su izuzetno veliki u tom periodu, što građanima onemogućava normalne uslove za život, te će ovaj problem konačno biti riješen.
Korito Čolinog potoka bit će očišćeno u dužini od 12 metara i prosječnoj širini 3,5 metra. Stara željezna rešetka na ulazu u ucijevljeni dio potoka bit će uklonjena i zamijenjena novom, a korito će se produbiti za 0,4 metra.