Izložba "Pozdrav iz Sarajeva 1993" otvorena u Galeriji 11/07/95

Image

Izložba plakata "Pozdrav iz Sarajeva 1993" (Greetings from Sarajevo 1993") grupe Design Trio Sarajevo, otvorena je danas u Galeriji 11/07/95.
Izložbu su, osim autora Bojana i Dalide Hadžihalilović, otvorili i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, historičarka umjetnosti iz Milana Manuela Gandini i fotograf i osnivač Galerije 11/07/95, Tarik Samarah.
Radi se o originalnim plakatima, nastalim za vrijeme opsade Sarajeva. Plakati, koji su ustvari rebrending poznatih svjetskih simbola, nastali su 1993. godine u opkoljenom Sarajevu rukama dizajnerskog tima Trio, u kojem su bili Bojan i njegova supruga Dada Hadžihalilović. Rađeni su tehnikom tempere.
Prilikom otvaranja izložbe načelnik Hadžibajrić je istakao kako je ponosan na činjenicu da Općina Stari Grad skoro četiri godine podržava rad Memorijalne Galerije i da je od samog početka vjerovao u ovaj projekat. Podsjetio je kako je Galerija 11/07/95 za manje od četiri godine uspjela da postane dio evropske kulturne scene. „Izuzetno je značajno da ovaj dio naše bolne historije ostane zapamćen i na ovaj način, a Sarajevo i čitava BiH sačuva sjećanje na dane najrazornijeg stradanja“, kazao je Hadžibajrić.
Otvorenju izložbe prisustvovao je, između ostalih, Cihad Erginay, ambasador Turske, pjevač Saša Lošić, i mnogi drugi ljudi iz svijeta kulture i javnog života.
Plakati grupe Design Trio Sarajevo bit će izloženi u Galeriji 11/07/95 u periodu od juna 2016. do maja 2017. godine.
Atelje Design Trio Sarajevo osnovali su osamdesetih godina Bojan Hadžihalilović, Dalida Hadžihalilović i Lejla Mulabegović Hatt, tadašnji studenti Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Tokom opsade Sarajeva kreiraju seriju razglednica "Greetings from Sarajevo 1993" koristeći motive iz popularne kulture kako bi poslali poruku o ratnoj svakodnevnici Sarajeva. Njihova prva izložba otvorena je u gradskoj galeriji Collegium Artisticum, 8. Februara, 1994. godine na desetu godišnjicu sarajevske Olimpijade.