Započeli radovi na sanaciji klizišta Save Skarića

Image

 Započeli su radovi na sanaciji klizišta u ulici Save Skarića broj 22 (Mjesna zajednica Mjedenica). Projekt finansira Općina Stari Grad Sarajevo sa 63.845 KM, dok je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo realizator i nadzor projekta.
Za izvođenje radova angažovana je građevinska firma „Grakop“ iz Kiseljaka.

„U toku su pripremni radovi koji podrazumijevaju iskopavanje terena. Vremenski uslovi malo otežavaju posao, jer po kiši je teško raditi s mehanizacijom na ovom uskom, strmom i blatnjavom terenu“, pojasnili su iz Službe za komunalne poslove Općine.

 

Prema glavnom projektu kojeg je uradila firma „Winner Project“ iz Sarajeva, tokom sanacije ovog klizišta bit će položene cijevi za odvod i drenažu, izgrađen novi potporni zid dužine 24,9 metara i visine dva metra naslonjen na šipove, te obnavljene stepenica i betonske ploče iza i ispred zida.
Također je predviđeno i rušenje postojećeg zida iza objekta. I na tom dijelu će se izraditi potporni zid, stepenice i ploče uz zasipanje materijala. Taj potporni zid će biti visine 2,8 metara, širine stope 1.60 metara. Drenažna linija će se raditi u vidu rova uz postavljanje cijevi.