Odata počast šehidima i poginulim borcima

Image

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast svim šehidima i poginulim borcima Sarajeva, koji su sahranjeni na Šehidskom mezarju Kovači.
Odavanje počasti šehidima i poginulim borcima organizovano je u sklopu obilježavanja Dana Općine Stari Grad.
U ime Općine Stari Grad počast šehidima i poginulim borcima odali su Ibrahim Hadžibajrić, općinski načelnik i Alija Hodžić, vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad.
Poštovanje borcima Sarajeva odale su i mnogobrojne delegacije koje su svojim dolaskom i boravkom uveličale obilježavanje Dana Općine Stari Grad.
Cvijeće su položile delegacije gradova: Bursa, Makarska i Buzet i općina: Fatih, Kepez, Umranije, Peć, Mehmetdžik, Osmangazi, Silivri i Bosanska Krupa.
Osim toga, delegacije su odale počast i prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.
Prisutnim delegacijama na Šehidskom mezarju Kovači obratio se Nurudin Džiho, direktor Fond Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen obilježja žrtava genocida.
Podsjetio je kako Šehidsko mezarje Kovači predstavlja najveće mezarje šehida u Bosni i Hercegovini, te da je na ovoj lokaciji ukopano 1.487 šehida i poginulih boraca.
Nakon odavanja počasti najzaslužnijim za odbranu Sarajeva, sve delegacije su posjetile i Muzej Alije Izetbegovića.