Na proljeće se nastavljaju radovi u Strošićima

Image
Fotoarhiv: oktobar, 2015. god.

Ugovorena je rekonstrukcija preostala tri kraka ulice Strošići na Vratniku. Prošle godine urađena je rekonstrukcija centralnog dijela ulice Strošići gdje je u potpunosti izmijenjena infrastruktura, postavljene nove vodovodne i kanalizacione cijevi, plinske i telekom instalacije, te asfaltirano više od 938 m2 ulice. Vrijednost izvedenih radova iznosila je oko 380.000 maraka, a finansirali su ih Ministarstvo prostornog uređenja Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad Sarajevo.
Početkom nove građevinske sezone radovi u ulici Strošići bit će nastavljeni, i to u preostala tri kraka ulice. Općina Stari Grad će finansirati rekonstrukciju vodovodne mreže, KJKP”Vodovod i kanalizacija” izvršit će rekonstrukciju kanalizacione mreže, a potom će biti postavljen završni sloj koji će finansirati Općina i Direkcija za ceste Kantona Sarajevo. Na ovaj način bit će u potpunosti izmijenjena infrastruktura i završni sloj u ulici koja nije sanirana preko 70 godina.

U prvoj fazi izmijenjene sve instalacije

Prva faza projekta realizovana je u centralnom dijelu ulice Strošići, gdje su postavljene nove vodovodne cijevi u dužini od oko 400 metara, dok je skoro 700 metara cijevi položeno za kišnu i fekalnu kanalizaciju. U ulici je urađeno 98 priključaka na fekalnu kanalizaciju i 97 priključaka oluka na odvode za oborinske vode. Firme koje su vlasnici plinskih i telekom instalacija, uradili su kompletnu sanaciju svojih mreža. Druga faza radova u krakovima ulice počet će na proljeće.