Završena rekonstrukcija Strošića, 938m2 novog asfalta

Image

Općina Stari Grad uspješno je realizovala projekat rekonstrukcije ulice Strošići, na Vratniku. Ulici koja nije sanirana preko sedamdeset godina, u potpunosti je izmijenjena infrastruktura, postavljene su nove vodovodne i kanalizacione cijevi, plinske i telekom instalacije, te asfaltirano više od 938 m2 ulice.


S obzirom da je projekat rekonstrukcije ulice bio vrlo zahtjevan, zbog velikog broja kuća koje se nalaze u njoj i koje su sagrađene uz samu ulicu, radovi su iziskivali dodatni trud i vrijeme.
Prva faza projekta realizovana je u centralnom dijelu ulice Strošići, gdje su postavljene nove vodovodne cijevi u dužini od oko 400 metara, dok je skoro 700 metara cijevi položeno za kišnu i fekalnu kanalizaciju. U ulici je urađeno 98 priključaka na fekalnu kanalizaciju i 97 priključaka oluka na odvode za oborinske vode. Firme koje su vlasnici plinskih i telekom instalacija, uradili su kompletnu sanaciju svojih mreža.


Finansijeri ovog velikog projekta su Ministarstvo prostornog uređenja Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad Sarajevo. Vrijednost izvedenih radova je oko 380.000 maraka. Izvođač radova je bila firma „Mibral“ iz Sarajeva.

Drugu fazu radova rekonstrukcije ulice Strošići, u vrijednosti od 200.000 KM finansirat će Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, sa kojim je potpisan Sporazum o sufinansiranju projekata iz budžeta Kantona Sarajevo za 2015. godinu.