Na Brusuljama obnovljen izvor star preko 100 godina

Image

Na Brusuljama, u starogradskoj mjesnoj zajednici Mošćanica, saniran je lokalni izvor sa česmama, sagrađen još u austro-ugarskom periodu, kada je tadašnja vlast gradila saobraćajnicu. Izvor je za stanovnike ovog naselja uvijek imao veliki značaj, naročito u vrijeme agresije na našu zemlju, ali je usljed korištenja i neodržavanja bio skoro potpuno uništen. Općina je pristupila kompletnoj sanaciji rezervoara, postavljanju novih cijevi, kaptaži i oblaganju zida.

Sektor za odnose s javnošću kontaktirao je Mirsad Habibović, jedan od mještana, u želji da izrazi zahvalnost jer je Općina imala sluha za ovaj problem.
„Ovaj izvor bio je jako važan za vrijeme agresije na BiH jer je to voda za piće i sva domaćinastva su se napajala upravo iz ovog izvora. U ime svih građana zahvaljujem se Općini i načelniku Hadžibajriću koji su imali sluha da riješe naš problem“, ističe Habibović. Dodao je kako su prezadovoljni radovima. „Ispalo je bolje nego što smo se nadali. Ovaj izvor je blagodat koja se ne može platiti.“
Voda sa ovog izvora stanovnicima danas uglavnom služi za navodnjavanje i za stoku, ali i za osvježenje brojnim šetačima u ljetnom periodu.
„Na ovoj lokaciji smo izgradili novi rezervoar (kaptažu) i ucijevili vodu na pravilan način, te sanirali kameni potporni zid oko izvora“, pojasnili su u Odsjeku.
Za ove radove iz općinskog budžeta izdvojeno je oko 10.000 maraka, a radove je izvodila građevinska firma „Set-invest“ iz Sarajeva.