Napreduje gradnja zgrade za socijalno stanovanje u Čadordžinoj

Image

 Počelo je zidanje stabenog objekta za socijalno stanovanje u starogradskoj ulici Čadordžina, koja se nalazi u mjesnoj zajednici Logavina.

Stambena zgrada za socijalno stanovanje gradi se zajedničkim sredstvima Općine Stari Grad Sarajevo i Evropske unije, a implementator projekta je Humanitarna organizacija Hilfswerk Austria.
Zgrada će imati sedam stambenih jedinica. Planirana je izgradnja jedne lamele koja će imati suteren, prizemlje, sprat i potkrovlje.
Stanovi su predviđeni za različite integrisane kategorije koje su u socijalnoj potrebi.
Iz Službe za imovinsko-pravne poslove katastar i stembene poslove su nam kazali da će posebna komisija odlučiti koje će porodice tu živjeti.
Pojasnili su da nijedna porodica neće moći dobiti stanarsko pravo jer su stanovi predviđeni za porodice dok su u stanju socijalne potrebe. “Stanovi će se davati u zakup po minimalnim cijenama. Građani će ih moći koristiti samo dok su u stanju socijalne potrebe”, istakli su u Službi.
Za izgradnju ove zgrade Općine je već izdvojila 100.000 KM, osigurala lokaciju, izradila projektnu dokumentaciju i obezbijedila infrastrukturu.
Inače, izgradnja stanova za socijalno stanovanje u Starom Gradu je dio projekta kojeg realizuje Humanitarna organizacija Hilfswerk Austria, a novac je osigurala Evropska unija u iznosu od 370.000 maraka. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 470.000.


Planirano je da se zgrada izgradi do kraja ove godine.