Gradi se zgrada za socijalno stanovanje u Logavinoj

Image

Počelo je raščišćavanje terena na kojem će se graditi objekat socijalnog stanovanja u starogradskoj ulici Čadordžina, koja se nalazi u mjesnoj zajednici Logavina.
Stambena zgrada za socijalno stanovanje bit će izgrađena zajedničkim sredstvima Općine Stari Grad Sarajevo i Evropske unije, a implementator projekta je Humanitarna organizacija Hilfswerk Austria.
Zgrada će imati sedam stambenih jedinica. Planirana je izgradnja jedne lamele koja će imati suteren, prizemlje, sprat i potkrovlje.


Pomoćnica načelnika za imovinsko-pravne poslove, katastar i stambene poslove Lejla Cerić, pojasnila je da će u izgradnji zgrade Općina učestvovati sa 100.000 KM, da je Općina osigurala lokaciju, izradila projektnu dokumentaciju i obezbijedila infrastrukturu.
“Ti stanovi bit će izgrađeni za različite integrisane kategorije koje su u socijalnoj potrebi. Komisija koja je već formirana će odlučiti koje će porodice tu živjeti”, istakla je Cerić. Pojasnila je da nijedna porodica neće moći dobiti stanarsko pravo jer su stanovi predviđeni za porodice dok su u stanju socijalne potrebe. “Stanovi će se davati u zakup po minimalnim cijenama. Građani će ih moći koristiti samo dok su u stanju socijalne potrebe”, istakla je Cerić.
Inače, izgradnja stanova za socijalno stanovanje u Starom Gradu je dio projekta kojeg realizuje Humanitarna organizacija Hilfswerk Austria, a novac je osigurala Evropska unija u iznosu od 370.000 maraka. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 470.000

Planirano je da se zgrada izgradi do kraja tekuće godine.