Počeo 13. Međunarodni festival čaja

Image

Međunarodni festival čaja i ljekovitog bilja, Tea-fest počeo je danas (10. juna) na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović i trajat će do 14. juna, 2015. godine. Festival je okupio kompanije i samostalne proizvođače iz Bosne i Hercegovine i okruženja, a fokus je na uzgoju ljekovitog bilja, kako bi se očuvao jedinstven biodiverzitet koji naša zemlja ima i po čemu je posebna na svijetu.
Glavni ciljevi 13. Međunarodnog festivala čaja i ljekovitog bilja, Tea-fest su promocija upotrebe čaja i ljekovitog bilja među građanima, te unapređenje poslovnih veza i uspostavljanje kontakata između svih zainteresiranih pojedinaca i organizacija u oblasti herbalnog sektora.
Prema procjenama USAID/SIDA FARMA projekta, u Bosni i Hercegovini trenutno je oko 600 hektara zasijano ljekovitim i aromatičnim biljem, uz kontinuiran rast površina. S obzirom na velike mogućnosti u ovom sektoru, za vrijeme festivala će biti promovisani neki od uspješnih primjera uzgoja ljekovitog bilja.


U okviru Festivala posjetioci će moći posjetiti i „Čajdžinicu“, koja će promovisati upotrebu poznatih i manje poznatih vrsta čaja.
Festival čaja i ljekovitog bilja organizuje Ekološka nevladina organizacija Dio srca uz podršku općina Stari Grad i Centar, Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Federalnog ministarstva okolisa i turizma.