Počelo kuhanje najveće begove čorbe

Na parking prostoru ispred Doma oružanih snaga jutros je, u loncu prečnika dva i po metra i visine jedan metar, počelo spremanje najveće begove čorbe na svijetu kojom će se pokušati srušiti Guinnessov rekord.
Odgovorni kuhar je član Udruženja kuhara BiH Zaim Merdan, a posao pripreme sastojaka podijeljen je između brojnih drugih kuhara, u što smo se mogli uvjeriti još od ranih jutarnjih sati.
Zapremina lonca u kojem se čorba kuha je 4.100 litara, jer potrebno je skuhati više od 4.026 litara čorbe da bi rekord bio srušen.
Očekuje se da će biti spremljeno oko 15.000 porcija koje će se u poslijepodnevnim satima dijeliti građanima i gostima, a dio će se donirati i narodnim kuhinjama.
Kuhari su jutros počeli pripremu i kuhanje 800 kg pilećeg mesa, 150 kg mrkve, 50 kg luka, pet kg bamije, 70 kg brašna, 15 kg peršuna, 75 litara ulja, 15 kg putera i pet kg začina.
Obaranje rekorda je dio programa najveće godišnje kuharske manifestacije u Evropi, a to je Konferencija Udruženja svjetskih kuharskih asocijacija koja se odvija na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović.