Hadžibajrić i Begović posjetili sportsko igralište Zavoda “Mjedenica”

Image

Izgradnja sportskog igrališta Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“ bit će okončana krajem aprila.
Najavljeno je ovo tokom današnje posjete Ibrahima Hadžibajrića, načelnika Općine Stari Grad i bh. nogometnog reprezentativca Asmira Begovića Zavodu „Mjedenica.
Izgradnja igrališta, kako je danas rečeno, bit će završena krajem narednog mjeseca i njegovo otvaranje bit će upriličeno u sklopu obilježavanja Dana Općine Stari Grad.
Tokom današnje posjete Hadžibajrić i Begović obišli su sportsko igralište, čija je izgradnja u toku. Međutim, ni to što radovi još uvijek nisu završeni nije spriječilo Asmira Begovića da danas sa štićenicima Zavoda „Mjedenica“ zaigra fudbal.
Načelnik Hadžibajrić kazao je kako mu je veliko zadovoljstvo što je posjetio Zavod „Mjedenica“ i štoje zajedničkim snagama lijep i human projakat priveden kraju.


“S Asmirom smo se vrlo brzo dogovorili o projektu. Iako smo imali imovinsko-pravnih problema uspjeli smo i to prevazići i kao što vidite projekat je u završnoj fazi. Planiramo da zvanično otvorenje igrališta organizujemo u sklopu Dana Općine Stari Grad”, rekao je Hadžibajrić.
Begović je istakao kako se upravo zbog ovakvih projekata raduje svakom novom dolasku u Bosnu i Hercegovinu.
“Sport je veoma važan u odrastanju svakog djeteta, a posebno zbog činjenice da razvija timski duh. Zbog toga mi je, kao sportisti, posebno drago što sam u prilici da približim sport sve većem broju djece i stvorim im uslove da se i sami počnu baviti njim“, rekao je Begović, dodavši kako je sretan što je prvi projekat Fondacije „Asmir Begović“ u BiH pred uspješnim okončanjem i da ovo sigurno nije posljednji put da bh. djeci Fondacija donosi radost.
 

Današnjem događaju, osim Hadžibajrića i Begovića, prisusutvovali su i predsjednik Specijalne olimpijade BiH Enver Ćosićkić, te Selmir Hadžić, direktor Zavoda “Mjedenica”.
Hadžić je naveo kako je ova pomoć veoma značajna za nastavni proces i razvoj fizičkih i intelektualnih sposobnosti učenika i učenica, te da se nada da će i druge javne ličnosti slijediti Begovićev primjer i pomagati razvoj lokalne zajednice.
“Oduševljeni smo što smo konačno realizirali projekat koji već dugo planiramo, a za koji nismo imali obezbjeđen novac. Veliko hvala Asmiru na nesebičnoj pomoći, ali i načelniku Hadžibajriću i Općini Stari Grad koji su u najbržem roku obezbjedili sve potrebne dozvole za izgradnju sportskog igrališta“, naglasio je Hadžić.
Podsjetio je da nastavu u Zavodu “Mjedenica” svakodnevno pohađa više od 160 učenika sa poteškoćama u psihofizičkom razvoju.
Ćosićkić je rekao da je ova donacija samo još jedan dokaz da je Asmir Begović zaista njihov najbolji ambasador.
“Ponosni smo što ga imamo uz sebe i vjerujem da ćemo baš sa ovog terena dobiti naše nove predstavnike na međunarodnim takmičenjima“, istakao je Ćosićkić.
Izgradnja igrališta “Mjedenica” počela je krajem oktobra prošle godine, ali zbog loših vremenskih uslova okončanje ovog projekta prolongirano je za proljeće. Za asfaltiranje terena potrebno je da temperature zraka bude 10 stepeni celzijusa, a podloga u potpunosti isušena.
Finansijer kompletnog projekta je Fondacija “Asmir Begović”, a Općina Stari Grad je ustupila zemljište za izgradnju igrališta, te izdala potrebne dozvole i provela postupak izbora izvođača radova.