Obilježena godišnjica masakra u Isovića sokaku

Image

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine Stari Grad danas (15. januara, 2015. godine) su položili cvijeće i odali počast ubijenim građanima u Isovića sokaku kod broja 23. Na tom mjestu, prije 22. godine, granatom ispaljenom s agresorskih položaja, ubijeno je osam Sarajlija, među kojima i dvoje djece, a 19 ih je ranjeno. Ubijene i ranjene Sarajlije tog dana čekale su u redu za vodu.
“Pored dvoje djece koji su ovdje izgubili život, tog dana se desila i jedna porodična tragedija. Poginuli su bračni par Lačević, a njihovo dvoje djece ranjeno. Danas smo se okupili ovdje da sačuvamo uspomene na žrtve i da čuvamo istinu od zaborava”, kazao je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja ubijene djece Sarajeva.
Esad Pinjo je tog tragičnog dana izgubio brata. “Moj sin i brat su tog dana bili tu. Već su bili nasuli vodu, ali su ostali da pomognu jednom dedi i tada je pala granata. Sin mi nije bio povrijeđen, a brat mi je poginuo”, priča Pinjo.
U Isovića sokaku u blizini Sarajevske pivare poginuli su Ahmet Ahmetspahić, Jasmina Kajanija, Asim Lačević, Azra Lačević, Senad Lagumdžija, Bajro Pinjo, Aferdita Sadikaj i Jasna Šarić.
Na mjestu pogibije danas su se okupile porodice žrtava i prijatelji, te predstavnici Udruženja civilnih žrtava rata koji su odali počast stradalima, uz poruku da će građani Sarajeva i Bosne i Hercegovine ostati ustrajni u očuvanju sjećanja na nevine civilne žrtve.