Općine Ohrid i Stari Grad održale sastanak sa turističkim agencijama

Image

Delegacija pobratimske Opštine Ohid koju su činili zamjenik gradonačelnika Angel Janev i član Savjeta Ilijat Ibrahim u prisutnosti Otpravnika poslova ambasade Republike Makedonije Dmitra Mitrevskog posjetili su Općinu Stari Grad Sarajevo. Tom prilikom razgovarali su s načelnikom Općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem, predsjedavajućim Općinskog vijeća Vedranom Dodikom i njihovim saradnicima. Povod za susret između ostalog bio je i sastanak sa predstavnicima turističkih agencija i turoperatera iz cijele Bosne i Hercegovine.
Kako nam je pojasnio Alija Ibrović, šef Grupe za oblast turizma Općine, turistički radnici imali su priliku da iz prve ruke saznaju procedure i subvencije koje pruža i garantuje Vlada Republike Makedonije turističkim agencijama za dovođenje više od 10 turista u Republiku Makedoniji, sa boravkom dužim od tri dana u kategoriziranom smještaju.
"Pi prvi put u historiji BiH dvije općine (Ohrid i Stari Grad) upriličile su susret između predstavnika Vlade Republike Makedonije i turističkih agencija i turopretera iz cijele Bosne i Hercegovine", pojašnjava Ibrović.
Jučerašnjem sastanku prisustvovali su i predstavnici Udruženja turističkih agencija (UTA) BiH, Udruženja turističkih vodiča Kantona Sarajevo, Agencije za avio – usluge i turizam AIR LINE TOURS, Agencije SIRIUS TRAVEL, Agencije KUK travel agency, Udruženja INCAMINE, Agencije turističkih vodiča BiH, M-97 Tours Sarajevo i Agencije za posredovanje u turizmu i konsalting (W.T.C.).