Pasivna kuća će biti izgrađena do kraja oktobra

Image

Radovi na postavljanju fasade i limarije na krovu, te isnalacija vode i struje na “Pasivnoj kući” su u toku, a kompletan projekat bi trebao biti završen do kraja oktobra, potvrdio nam je Eldin Čolak, izvršni direktor firme Promo.

“Do sada je završena montaža konstruktivnog dijela objekta, tj. zidova, međuspratne konstrukcije i krova, a trenutno se radi postavljanje fasade. Uporedo se radi na razvođenju elektroinstalacija, te ugradnji ventilacije”, pojasnio je Čolak, te dodao da će uskoro sve biti spremno za postavljanje pločastog materijala i elektro-sanitarija.

Podsjećamo, radi se o projektu izgradnje prve pasivne kuće u Sarajevu, koja će svojom vrhunskom toplotnom izolacijom i korištenjem energije iz obnovljivih izvora znatno smanjiti potrošnju energije. Projekat realizuju Općina Stari Grad, koja je ustupila lokaciju, te izdala potrebne dozvole i firma Promo d.o.o. koja je do sada izgradila niz niskoenergetskih objekata u mnogim zemljama Evrope.
Objekat će služiti kao ogledni primjer svima onima koji budu zainteresovani za ovakvu gradnju, a jedan dio će biti iskorišten i za mjesnu zajednicu Kovači.
Ukupna površina kuće iznosit će oko 103 kvadrata.