Na Žutoj tabiji otvoren prvi Sarajevo Ramazan Festival

Image

Prvi Sarajevo Ramazan Festival otvorili su u petak na Žutoj tabiji: Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, Pelle Persson, direktor Sida projekta, Natalia Dianiskova, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Nedim Lipa, predstavnik konzorcija kojeg čine Zona unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Bašaršija i Fondacija Sarajevo Navigator.
Načelnik Hadžibajrić je naglasio na otvorenju, da će se Ramazan Festival dešavati u ambijentu jednog od najstarijih objekata u gradu.
U sklopu prvog Sarajevo Ramazan Festivala, koji se organizuje povodom Ramazana, najznačajnijeg mjeseca u islamskom kalendaru, u narednih 28 dana bit će upriličen bogat kulturni program namijenjen kako građanima, tako i posjetiteljima Sarajeva.
Sarajevo Ramazan Festival, koji ima za cilj prezentirati islamsku kulturu i umjetnost, te lijepe ramazanske običaje, kreirali su Zona unaprijeđenog poslovanja Baščaršija i Fondacija Sarajevo Navigator u svrhu upotpunjavanja turističke ponude destinacije Sarajevo u vrijeme trajanja Ramazana.
Sarajevo Ramazan Fest nastao je pod okriljem USAID Sida Firma projekta, u sklopu kojeg Zona unaprijeđenog poslovanja Baščaršija i Fondacija Sarajevo Navigator djeluju kao koordinatori lanaca vrijednosti.
Svečanim otvorenjem Festivala zvanično je počela i realizacija projekta “PHOENIX – Kultura za budućnost”, kojeg finansira EU, a u narednih 18 mjeseci realizira Općina Stari Grad Sarajevo, Zona unaprijeđenog poslovanja Baščaršija i Fondacija Sarajevo Navigator.
Projekat “PHOENIX – Kultura za budućnost” je dio programa “Sarajevo 2014” kojeg finansira EU u okviru obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti. Cilj projekta je doprinos pomirenju na Zapadnom Balkanu kroz promociju vrijednosti različitosti i multikulturalizma u simboličnom gradu – Sarajevu.