Postavljeni temelji prve pasivne kuće u Sarajevu

Image

Na Kovačima, u ulici Nadmlini, danas je položen kamen-temeljac za izgradnju prve pasivne kuće u Sarajevu, kuće koja će svojom vrhunskom toplotnom izolacijom i korištenjem energije iz obnovljivih izvora znatno smanjiti potrošnju energije. Projekat realizuju Općina Stari Grad, koja je ustupila lokaciju i izdala potrebne dozvole i firma Promo d.o.o. koja je do sada izgradila niz niskoenergetskih objekata u mnogim zemljama Evrope.
Ovo je prva pasivna kuća koja se gradu u Kantonu Sarajevo, a prema riječima direktora firme “Promo”d.o.o. Kemala Čolaka, ovo su tzv “kuće budućnosti”.
Pasivna kuća je niskoenergetski objekat koji osobinama ugrađenog materijala i načinom izbora grijanja i hlađenja pruža ugodan unutrašnji prostor i udoban boravak tokom cijele godine (zimi je prosječna temperatura 20 stepeni, a ljeti 26 stepeni), uz vrlo malu potrošnju energije.
Kamen-temeljac položili su načelnik Ibrahim Hadžibajrić i direktor firme “Promo” d.o.o Kemal Čolak.
Naglasivši da će ovim kućama biti zadovoljni svi koji ih sagrade, Čolak je dodao: “ Ovo je prva pasivna kuća koju radimo i darujemo je građanima Općine Stari Grad, grada Sarajeva i Kantona. Ovo je veliki doprinos kako za građevinarstvo tako i za uvjete stanovanja i snižavanje troškova”.
Načelnik Hadžibajrić je najavio da će uskoro početi iskopavanje temelja za gradnju pasivne kuće, a sama montaža neće trajati dugo.
“Ovo je specijalna vrsta gradnje kojom se štedi energija i do 15 puta u odnosu na klasičnu gradnju. Kuća će sl

užiti kao ogledni primjer svima onima koji budu zainteresovani za ovakvu gradnju, a jedan dio će biti iskorišten i za mjesnu zajednicu Kovači,” kazao je Hadžibajrić.
Završetak gradnje projekta predviđa se za tri mjeseca s obzirom da će na gradilište uskoro biti isporučeni gotovi zidovi sa pripremljenom fasadom, vodom, strujom. Ukupna površina kuće iznosit će oko 103 m2.