Makedonski učenici posjetili Općinu Stari Grad

Image

Općina Stari Grad Sarajevo je bila domaćin četveročlanoj delegaciji i osnovcima iz Opštine Karpoš (Republika Makedonija). Posjetu je organizovala Općina Stari Grad Sarajevo, s kojim je Opština Karpoš u maju 2011. godine potpisala Sporazum o saradnji. Povod za posjetu je prva razmjena učenika, koja je organizovana s ciljem jačanja prijateljskih veza obiju lokalnih zajednica.
Kako su nam pojasnili u Službi za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni razvoj Općine, 16 osnovaca iz Opštine Karpoš bili su smješteni kod svojih vršnjaka iz starogradske Osnovne škole "Hamdija Kreševljaković".
"Za goste je organizovan kompletan obilazak Starog Grada koji je ulkjučivao posjetu Staroj pravoslavnoj crkvi, obilazak Baščaršije i svih ostalih kulturno-histrorijskih znamenitosti, te izlete u Hutovo blato, Počitelj, Mostar i Bunu", istakli su u Službi. U pratnji 16 osnovaca iz Opštine Karpoš bila su i dva direktora iz osnovnih škola, pedagog i savjetnica gradonačelnika Opštine Karpoš.
"Izuzetno smo ponosni što smo uspjeli realizovati prvu razmjenu učenika i želimo da ovo postane tradicija kroz brojne nadolazeće naraštaje. To je idealan način razvijanja i njegovanja prijateljskih veza s dragom nam i prijateljskom Republikom Makedonijom", dodali su u Službi.