Japan donirao 89.000 eura za obnovu starogradske škole na Bistriku

Image

Svečana ceremonija povodom okončanja projekta poboljšanja opremljenosti područne škole Bistrik upriličena je danas (13. decembra) u ovoj ustanovi. Ceremoniji su prisustvovali ambasador Japana u BiH Hideo Yamazaki, ministar obrazovanja i nauke FBiH Damir Mašić, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, direktorica OŠ “Edhem Mulabdić” Aida Omersoftić, nastavnici, učenici, te mnoge druge zvanice.
Ambasador Hideo Yamazaki istakao je da je Vlada Japana dodijelila 89.000 eura za obnovu i renoviranje područne škole Bistrik u sastavu OŠ "Edhem Mulabdić".
“Vlada Japana još od 1996. godine pruža finansijsku podršku za projekte u sektoru osnovnog obrazovanja. Do danas smo opremili i obnovili više od 70 škola širom BiH, a ukupan iznos koji je doniran za ovaj sektor je oko 20 miliona eura”, istakao je Yamazaki, te dodao kako ovakvi projekti služe jačanju prijateljstva između Japana i BiH, odnosno bilateralne saradnje između ove dvije zemlje.
Načelnik Hadžibajrić istakao je kako je zahvaljući ovom projektu prvi put od 1958. godine kada je škola sagrađena, urađena sanacija krova, zamjena vanjske stolarije, te sanacija sanitarnih čvorova.
“Realizacija ovog projekta doprinijet će poboljšanju radnog okruženja učenicima i nastavnicima. Djeci će biti toplije, a ušteda energije će biti znatno veća. Zahvaljujem se Vladi Japana na realizaciji ovako značajnog projekta”, kazao je Hadžibajrić.
Direktorica Osnove škole “Edhem Mulabdić” Aida Omersoftić zahvalila se svima na ukazanoj pomoći i na realizaciji projekta koji je uključivao adaptaciju škola područne škole na Bistriku.
“Ovo je velik dan za nas. Sada su mnogo bolji uslovi za život i rad za oko 200 učenika i oko 14 nastavnika.”, istakla je Omersoftić.
Projekat obnove i renoviranje područne škole Bistrik u sastavu OŠ "Edhem Mulabdić" je finansirala Vlada Japana posredstvom Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini sa 89.000 eura.