Potpisana povelja o bratimljenju između Općine Stari Grad i Opštine Ohrid

Image

Povelju o bratimljenju Općine Stari Grad Sarajevo i Opštine Ohrid, potpisali su u nedjelju (08. decembra) predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo Vedran Dodik i predsjedavajuća Općinskog vijeća Opštine Ohrid Gordana Konjanovski.
Ova povelja doprinijet će jačanju lokalnih zajednica, njihovom međusobnom povezivanju, kao i povezivanju građana i naroda ove dvije općine. Saradnja između općina Stari Grad i Ohrid, između ostalog, bazirat će se na realizaciji projekata od zajedničkog interesa u oblastima: privrede, kulture, obrazovanja, turizma, sporta, kao i zaštite prirodnog i kulturnog naslijeđa.
Cilj protokola je promocija svih kulturnih, socijalnih i humanih veza između dva naroda u okviru njihove historijske bliskosti, te jačanju historijskih, kulturnih, informativnih, naučnih, industrijskih, trgovačkih, tehničkih, umjetničkih, zdravstvenih, sportskih i turističkih veza između Općine Stari Grad i Opštine Ohrid.
Ovo je druga po redu općina iz Republike Makedonije s kojom je Općina Stari Grad potpisala sporazum o saradnji. U maju, 2011. godine potpisan je sporazum sa Opštinom Karpoš (Republika Makedonija), a uskoro će biti potpisan sporazum i sa Opštinom Gostivar (Republika Makedonija).
Potpisivanju povelje o bratimljenju, prisustvovao je i ambasador Bosne i Hercegovine u Skoplju Zdravko Begović, gradonačelnik Opštine Ohrid Nikola Bakračeski, vijećnik Općine Stari Grad Gradimir Gojer, te mnogi drugi gosti.