Raščišćavanje objekta u Ulici Širokac 5

Image

Raščišćavanje ruševnog objekta u ulici Širokac broj 5 počelo je danas (26. septembra, 2013. godine) i trebalo bi da bude završeno do sredine naredne sedmice.
Ovaj objekat smješten je preko puta Šehidskog mezarja Kovači i zbog stanja u kojem se nalazi predstavlja opasnost za pješake i vozila. S obzirom na period u kojem je izgrađen jedan je od zaštićenih objekata na listi Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika. Iako je objekat u privatnom vlasništvu Općina Stari Grad, zbog odluke Komisije, pristupila je njegovom raščišćavanju i uklanjanju ruševnih dijelova.
„U narednih nekoliko dana uklonit ćemo ruševne dijelove s krova i odvući ih na deponiju. Očistit ćemo prizemlje objekta i postavljanjem ograde, zaštitnih stubova i građevinske folije zaštiti zidove ovog objekta od daljnjeg urušavanja“, pojasnili su u Službi za komunalne poslove i investicije Općine Stari Grad.
S obzirom da je riječ o hitnoj intervenciji, ovaj zahvat Općina će finansirat sa oko 2.000 KM, a izvođač radova je firma „ADE-5“.