Gradnja pasivne kuće početkom naredne godine

Image

Općina Stari Grad je, na osnovu idejnog rješenja, izdala urbanističku saglasnost za gradnju pasivne kuće u starogradskom naselju Kovači i u toku je pripremanje građevinske dozvole za ovaj objekat, potvrđeno je u Sektoru za lokalni razvoj Općine Stari Grad.
Prema informacijama iz Sektora izgradnja pasivne kuće i njeno stavljanje u upotrebu planirano je za početak naredne godine. Planirano je da ukupna površina kuće bude 103 metra kvadratna.
„Naša pasivna kuća" je projekt koji će Općina Stari Grad realizovati u saradnji s Agencijom za arhitekturu i dizajn „Archigreen“ iz Sarajeva, a glavni izvođač radova bit će firma "Promo" sa kooperantima. Ovo će biti prvi pasivni objekt u Bosni i Hercegovini izgrađen u saradnji državnih institucija i izvođača pasivnih kuća. Ovakve kuće svojom vrhunskom toplotnom izolacijom i korištenjem energije iz obnovljivih izvora smanjuju potrošnju energije i do deset puta, a istovremeno osiguravaju maksimalnu udobnost.
S obzirom da je Općina ustupila parcelu za izgradnju pasivne kuće i izdat će dozvole neophodne za njenu gradnju na svoje ime, nakon dogovorenog i određenog perioda i korištenja u navedene svrhe, objekat će biti u vlasništvu Općine Stari Grad.
„Pasivna kuća je niskoenergetski objekat koji osobinama ugrađenog materijala i načinom izbora grijanja i hlađenja pruža ugodan unutrašnji prostor i udoban boravak tokom cijele godine (zimi je prosječna temperatura 20, a ljeti 26 stepeni), uz vrlo malu potrošnju energije. Prema energetskom razredu, kuća se nalazi u grupi A, a to znači da je potrošnja toplotne energije (i rashladne energije tokom ljeta) 15-20 KVh/m2. Primjera radi, cijena potrošnje 1KVh je oko 0,15 KM, što znači da bi ova kuća trošila godišnje oko 2,50 KM po metru kvadratnom", istakli su u Sektoru za lokalni razvoj.