Uklonjeno 180 tona otpada iz Bistričkog potoka

Image

Završena je i druga faza uređenja i čišćenja Bistričkog potoka u starogradskom naselju Bistrik, čime je u potpunosti okončan projekat o kome smo već pisali.
Druga faza radova podrazumjevala je mašinsko prikupljanje, utovar i odvoz raznog otpada i mulja. “Za ove radove angažovali smo firmu “Bosman”, čiji su radnici odvukli 18 kamiona smeća. Procjena je da smo uklonili oko 180 tona otpada”, saopćeno je iz Službe za civilnu zaštitu Općine.
Podsjećamo, početkom jula urađena je prva faza uređenja Bistričkog potoka koja je uključivala rsščišćavanje, čišćenje i prikupljanje smeća i šiblja. Za ove radove bila je angažovana firma KJKP “Park”.
Iz Službe za civilnu zaštitu Općine apeluju na građene da na zabranjenim mjestima kao što je Bistrički potok ne odlažu otpad, jer time stvaraju višestruke probleme. “Zbog nagomilanog otpada teži je protok vode, što može izazvati začepljenje i izljevanje potoka u zimskom periodu, a i da ne govorimo o zaraznim bolestima koje se mogu pojaviti”, pojasnili su u Službi.
Za ovaj projekat Općina Stari Grad iz budžeta je izdvojila 10.000 KM.