Počela sanacija Zavoda “Mjedenica”

Image

Počela je sanacija Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica”, potvrdio je direktor Zavoda Mirsad Asimović. Nakon postavljanja skele na zgradu, počelo je postavljanje stiropora debljine 10 cm za termoizolacionu fasadu. Podsjećamo, projektom je planirano utopljavanje zgrade i ugradnja termo-izolacione fasade, zamjena vanjske i unutrašnje stolarije, te sanacija limenih dijelova krovova na domu i obdaništu. Uporedo sa radovima na fasadi, postavlja se i nova stolarija i radovi dobro napreduju. Rok za završetak je 01. septembar.
Utopljavanjem zgrade, prema procjenama, postići će se ušteda energije do 30%.
Radove finansira Evropska komanda američkih snaga (US EUCOM), preko svog Ureda za saradnju u oblasti odbrane pri ambasadi SAD-a u BiH, sa iznosom od 400.000 dolara.
Kako je ranije za našu stranicu izjavio direktor Asimović, ovo je prvi put u posljednjih 40 godina da se radi ovako detaljna sanacija Zavoda


“Do sada su rađena samo krpljenja i održavanje zgrade,” kazao je Asimović, napominjući da je ovaj objekat izgrađen prije II svjetskog rata i da traži stalne intervencije.
Općina Stari Grad je krajem prošle godine smo uputila Američkoj ambasadi prijedlog za sanaciju Zavoda 'Mjedenica', sa predmjerom radova, a dogovor je finaliziran početkom jula, kada je Općina dobila obavijest da će US EUCOM finansirati pomenute radove.
Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica” pohađa više od 160 djece, od predškolskog uzrasta do odraslih u radionicama za radnu okupaciju.