Izgradnja turbeta hadži hafizu Halidu ef. Hadžimuliću

Image

U haremu Bakr-babine džamije u At mejdanu 08. maja, 2013. godine svečano je otvoreno turbe hadži hafizu Halidu ef. Hadžimuliću koji je na Ahiret preselio 08. januara. 2011. godine. Svečanom otvorenju prisustvovala je i delegacija grada Bursa, predvođena gradonačelnikom Redžepom Altepe, koji su finansirali izgradnju pomenute džamije otvorene prije dvije godine. Među brojnim gostima iz Turske bio je i mevlevijski šejh Turul Inančer; načelnik Općine Seldžuk, Ibrahim Ugur Altaj, te generalni direktor TIKE Serdar Čam. Predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Općine Stari Grad, predvođenim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, na otvorenju su se pridružili i brojni građani i predstavnici vjerske zajednice.
„Gradnju turbeta hadži hafizu Halidu ef. Hadžimuliću finasirala je Općina Seldžuk, a vrijednost ovog projekta je oko 31.700 KM“, kazao je Hadžibajrić i dodao da je izuzetno sretan zbog gradnje turbeta jednom velikom čovjeku kao što je bio hafiz Halid ef.Hadžimulić.
“Bio je to čovjek koji je godinama radio, zajedno sa Fejzulahom Hadžibajrićem, na prijevodima Mesnevije. Do sada je bila prevedena na perzijski, arapski i bosanski jezik, a odnedavno i na turski,” dodao je Hadžibajrić.
Izgradnja otvorenog turbeta hadži hafizu Halidu ef. Hadžimuliću u haremu Bakr-babine džamije počela je 17. aprila, 2013. godine.
Turbe je otvorenog tipa dimenzija 4x4 metra napravljeno u betonskoj žardinjeri visine do 90 cm. Temelji su rađeni putem kontra ploče, a tokom radova mezar je ostao potpuno netaknut. Nadogradnja kubure na žardinjeri je od kamena i metalnih nehrđajućih čelika u koje je postavljena zemlja obusenjena po linijama. Nišani su postavljeni u žardinjeru, a obrada je od kamena hreše ili mermera bijele boje. Kucanje bejtova mesnevije po fasadi žardinjere radilo se kao reljef. Rasvjeta je indirektna sa direktnim dijelovima iz ćoškova. Na kraju, u žardinjeru je nasut šljunak pokriven zemljom, kako bi se mogao formirati travnati tepih površine 16m2, omeđen patuljastim crvenim ružama.