Gradnja turbeta hadži hafizu Halidu ef. Muliću

Image

Izgradnja otvorenog turbeta hadži hafizu Halidu ef. Muliću u haremu Bakr-babine džamije odvija se planiranom dinamikom, potvrđeno je u Službi za komunalne poslove i investicije Općine Stari Grad. “Uklonjen je humus, završeno armiranje i počelo za betoniranje žardinjere.”, pojasnili su u Službi.
Podsjećamo, radi se o projektu izgradnje otvorenog turbeta hadži hafizu Halidu ef. Muliću koji je na Ahiret preselio 08. januara. 2011. godine, a ukopan je 10. januara u haremu Bakr-babine džamije. Turbe će biti otvorenog tipa dimenzija 4x4 metra napravljeno u betonskoj žardinjeri visine do 90 cm. Temelji će biti rađeni putem kontra ploče, a tokom radova mezar će ostati potpuno netaknut. Nadogradnja kubure na žardinjeri će biti od kamena i metalnih nehrđajućih čelika u koje će biti postavljena zemlja obusenjena po linijama. Nišani će se postaviti u žardinjeru, a obrada će se uraditi od kamena hreše ili mermera bijele boje. Kucanje bejtova mesnevije po fasadi žardinjere radit će se kao reljef. Rasvjeta će biti indirektna sa direktnim dijelovima iz ćoškova. Na kraju, u žardinjeru će se nasuti šljunak pokriven zemljom, kako bi se mogao formirati travnati tepih površine 16m2, omeđen patuljastim crvenim ružama.
Autor idejnog rješenja turbeta je dipl.ing.arh. Mufid Garibija, izvođač radova je firma “Fadž Company” d.o.o. iz Sarajeva, a vrijednost projekta je 31.153,16 KM.