Na proljeće nastavak konzervacije parka At Mejdan

Image

 Nastavak projekta konzervacije Arheološkog parka At Mejdan počet će s prvim proljetnim danima. Prva faza konzervacije, koja je nazvana “Medresa”, obustavljena je u januaru ove godine zbog loših vremenskih uslova. Prema informacijama iz Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Kantona Sarajevo, dosad je završena konzervacija pronađenih iskopina zidova medrese, koja je sagrađena 1741. godine, a preostali su još njeni najosjetljiviji dijelovi.

Prva faza konzervacije Parka “At Mejdan” je pri kraju i procjenjuje se da bi radovi, od trenutka kada počnu, trebali trajati još najviše mjesec dana. Inače, iz Zavoda su ranije najavili kako će iskopine u parku “At Mejdan” biti konzervirane u nekoliko faza.
Novac za prvu fazu obezbijedila je Vlada FBiH, izvođač radova je firma “Neimari”, a nadzor vrši Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo i FBiH. Trenutno se nastoje osigurati sredstva za drugu fazu radova. Općina Stari Grad ove godine planira izdvojiti 30.000 KM za te svrhe.