Izgradnja Mevlevijske tekije u završnoj fazi

Image

Radovi na izgradnji Mevlevijske tekije u Sarajevu na lokalitetu ispod Žute tabije su u završnoj fazi, potvrdio je izvršni direktor firme Džekos Rifet Mahmutović i dodao da će uprkos lošem vremenu izvođač radova ispoštovati rok završetka, a to je 6. april.
"U toku su radovi na vanjskom, odnosno hortikulturalnom uređenju, čišćenju i završetku zanatskih radova unutar objekta. Ostalo nam je još asfaltiranje pristupne saobraćajnice, a to ćemo uraditi čim se vremenske prilike poboljšaju", pojasnio je Mahmutović.
Svečano otvorenje tekije je, umjesto 6. aprila kako je bilo najavljeno, prolongirano za maj. Zbog ranije preuzetih obaveza delegacija iz Turske nije u mogućnosti da prisustvuje otvorenju 6. aprila, te je otvaranje tekije odgođeno za početak maja.
Mevlevijska tekija se gradi na površini od 400 kvadratnih metara, a kompletan projekt s oko 830.000 KM finansira Općina Seldžuk, pobratimska općina Općine Stari Grad.
Projekt izgradnje Mevlevijske tekije je urađen tako da se tekija uklopi u ambijentalnu sredinu Starog Grada, po uzoru na tekiju koja je na ovom mjestu izgrađena u osmanskom periodu. Kasnije je na ovoj lokaciji izgrađen ugostiteljski objekt koji je srušen u toku agresije na Sarajevo.