Hadžibajrić dobio “Baščaršijska vrata”

Image

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić od danas je vlasnik vrata Baščaršije. Mlada generacija baščaršijskih kazandžija: Samra Huseinović, Ismet i Ismir Huseinović, Adnan i Admir Ferhatović, Vedad Brkanić i Admir Dedajić, uručili su ovaj simbolični dar Ibrahimu Hadžibajriću, čestitajući mu reizbor na mjesto načelnika. Baščaršijska vrata su i znak zahvalnosti načelniku za sve projekte koji su realizovani u Starom Gradu, učinivši ga ljepšim i ugodnijim mjestom za življenje.
Od ideje za izradu ovog suvenira, pa do gotovog proizvoda prošlo je mjesec dana dotjerivanja i usavršavanja proizvoda. Naglasivši da ovo nije nagrada već priznanje za načelnikov dosadašnji rad i sve pozitivne stvari koje je uradio na Baščaršiji, kazandžija Adnan Ferhatović rekao je da su željeli Hadžibajriću pokloniti nešto novo i drugačije.
“Prepoznali smo načelnikov rad i zalaganje da Baščaršiji vrati stari sjaj i zato smo mu uručili ovo priznanje,”rekao je Ferhatović.
“Baščaršijska vrata” zauzimat će posebno mjesto na polici svih načelnikovih nagrada i priznanja. “Zaista mi je ovo jako važno i “Baščaršijska vrata” će mi biti na prvom mjestu”, rekao je Hadžibajrić. On je istakao kako je ovo priznanje, kao i sam reizbor na mjesto načelnika, pokazatelj da je narod prepoznao ono što je urađeno u protekle četiri godine, te im poručio da su “Baščaršijska vrata” u pravim rukama.
“Obećavam da ću i dalje raditi za njih, te da će kazandžije biti tretirani na isti način kao i ostale zanatlije,” poručio je Hadžibajrić.
Kada se otvore “Baščaršijska vrata”, iza njih se nalazi ručno iskovan Sebilj u bakru. Najavljena je i mogućnost da se u budućnosti izradi ovakav suvenir, manjih dimenzija, koji bi bio dostupan i drugima.