Bratimili se Stari Grad i Kragujevac

Image

Sporazum o bratimljenju Općine Stari Grad Sarajevo i Grada Kragujevca, potpisali su u nedjelju (21.oktobra) načelnik Ibrahim Hadžibajrić i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović. Sporazumom je najavljena tijesna i prijateljska saradnja kao nastavak razvijenih kontakata u proteklom periodu između Kragujevca i Starog Grada, sa težnjom da se dosadašnji odnosi dalje produbljuju.
U znak sjećanja na 21. oktobar 1941. godine, kada je više hiljada nevinih građana, učenika i djece strijeljano od strane njemačkih fašista, Grad Kragujevac svake godine organizuje komemorativne i antiratne programe posvećene njegovanju kulture mira. Povodom obilježavanja 71. godišnjice od ovog tragičnog događaja i dana sjećanja na sve žrtve u Drugom svjetskom ratu, u posjeti Kragujevcu boravila je i delegacija Starog Grada koju su činili načelnik Ibrahim Hadžibajrić i predsednik Upravnog odbora SABNOR-a Kantona Sarajevo, Ibrahim Ćomić.
Naša delegacija je posjetila i Spomen park «Šumarice», gdje se povodom obilježavanja okupilo oko 100 000 ljudi, građana Srbije i prijateljskih pobratimskih gradova Kragujevca.
Zahvaljujući Sporazumu o bratimljenju Starog Grada i Kragujevca, uspostavit će se jače veze između ovih lokalnih zajednica, s posebnim akcentom na razvoj privrede, unapređenja turizma, kulture, sporta, te ekonomske razmjene i izrade projekata.