Održana 42. sjednica Općinskog vijeća Stari Grad

Image

Općina Stari Grad određena je kao jedinstveno matično područje za sva naseljena mjesta sa sjedištem u ovoj lokalnoj zajednici.
Definisano je ovo u Oduci o jedinstvenom matičnom području, koja je jednoglasno usvojena na sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, održanoj jučer (5. septembra, 2012. godine).
Hidajeta Kadrić, pomoćnica općinskog načelnika za opću upravu, istakla je je kako je usvajanje ove Odluke propisano u novom Zakonu o matičnim knjigama FBiH.
“U ovoj Odluci Općina Stari Grad potvrđena je kao jedinstveno matično područje i odnosu na raniji period nema izmjena u ovoj oblasti. Općina Stari Grad je, po Odluci, sjedište matičnog područja. Matične knjige rođenih i umrlih za Općinu Stari Grad vodit će se u sjedištu matičnog područja. Matična knjiga vjenčanih ove Općine vodit će se kao jedinstvena knjiga za sva naseljena mjesta u kojima se sklapaju brakovi, a matična knjiga državljana vodi se kao jedinstvena knjiga za cijelo područje Općine Stari Grad”, pojasnila je Kadrić.
Osim ove Odluke vijećnici su na 42. sjednici Općinskog vijeća usvojili zaključak o pristupanju utvrđivanja prečišćenog teksta Statuta Općine Stari Grad i prečišćenog teksta Poslovnika Općinskog vijeća Stari Grad.
Na jučerašnjoj sjednici vijećnici su Hamzu Duvnjaka razriješili dužnosti predsjednika Komisije za propise i Statut i za novog rukovodioca ovog radnog tijela imenovali Alana Dorfera. Dužnosti člana Komisije za pitanja boraca i žrtava rata razriješili su Dženanu Mistrić, a na istu poziciju imenovali su Abida Šehovića.