Sanirano stepenište bistričke džamije

Image

Stepenište na ulazu u Gazi Mehmed-begovu džamiju u starogradskom naselju Bistrik je sanirano, a fontana koja će biti postavljena u dvorištu džamije trebalo bi da bude završena do Kurbanskog bajrama.
Na stepenište su postavljene nove ploče, a na samom ulazu nova ograda. Sa obje strane stepeništa izljevena su dva potporna zida u dužini od oko deset metara i obložena su klesanim kamenom. U dvorištu džamije izljevena je betonska ploča na koju će biti postavljena kamena fontana sa ručno isklesanim motivima. Fontana će biti visoka dva metra i imat će pet česmi, namijenjenih za uzimanje abdesta.
Sanacija stepeništa i izgradnja fontane košta oko 20.000 KM i projekat finansira Općina Stari Grad. Izvođač radova su firma “Bosman” i Zanatska radnja “Topčagić”.
Općina Stari Grad i prošle godine obezbijedila je donaciju za ovu džamiju, sagrađenu 1520. godine. Zahvaljujući ovoj donaciji na džamiju je postavljeno 12 novih prozora, ulazna vrata, sofe na ulasku u džamiju, ustakljena je musandera za obavljanje namaza tokom zime s ciljem uštede potrošnje grijanja.