Nagrađeni vlasnici najljepših balkona, bašči i avlija u Starom Gradu

Image


Dodjelom nagrada i zahvalnica građanima Starog Grada danas je (19. jula, 2012. godine) okončan projekat “Izbor najljepše avlije-dvorišta, bašče-vrta i verande-balkona na području Općine Stari Grad”.
U ovom projektu, kojeg je tokom posljednja dva mjeseca realizovala Služba za privredu, učestvovalo je 20 mještana Starog Grada.
Nagrade i zahvalnice najuspješnijim građanima danas je uručio Alija Kamber, pomoćnik općinskog načelnika za privredu. Kamber je podsjetio kako je projekat “Izbor najljepše avlije-dvorišta, bašče-vrta i verande-balkona na području Općine Stari Grad” realizovan prvi put.
“Projekat je trajao dva mjeseca. Javni poziv svim građanima uputili smo 2. juna. U projektu je učestvovalo 20 građana i Komisija, koju je imenovao načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, nakon izlaska na teren, odabrala je najuspješnije u kategorijama balkona, bašče i avlije”, podjsetio je Kamber.
Istakao je kako je Komisija, prilikom odabira najljepših balkona, bašči i avlija, vrednovala očuvanje tradicionalne ambijentalne cjeline Starog Grada.
“Bodovani su elementi koji predstavljaju specifičnost Starog Grada: miris, voda, kaldrma i tradicionalno zelenilo, odnosno bilje”, pojasnio je Kamber.
Novčane nagrade, knjigu “Vrt – korist i hobi” i sok od đulbešećer ruže dobilo je devet mještana Starog Grada.
U kategoriji najljepši balkon – veranda nagrade su dobili:
1.Taiba i Hajrudin Cerić,
2.Husein Pečenković i
3.Arifa i Refik Jusufović.
U kategoriji bašči najsupješniji su:
1. Azra Jajatović,
2. Jasmina Idrizbegović i
3. Zlatka i Ismet Mustafić.
Nagrade za najljepše uređenu avliju pripale su:
1. Ismetu Ajanoviću,
2. Vasvi i Tariku Poturoviću i
3. Jasmini i Sakibu Viteškiću.
Zahvalnice za učestvovanje u ovom projektu i sok od đulbešećer ruže dobili su:
1.Fatima i Fahrudin Tabaković,
2. Hiba Karačić,
3. Senada i Jasmin Alajbegović,
4. Husein Hodžić i
5. Džemal Hadžisulejmanović.
Jasmina Viteškić jedna je od nagrađenih u kategoriji avlije – dvorišta. Kaže da je ponosna na svoju avliju koju, zajedno s mužem, brižljivo uređuje posljednjih 14 godina.
“Ovo je prvi put da javnosti pokažemo šta imamo u svojoj avliji i šta smo radili zadnjih deceniju i po. Ponosni smo i na nagradu jer zaista svakim danom ulažemo puno truda i vremena u našu avliju”, istakla je Jasmina Viteškić.