Održana 40. sjednica Općinskog vijeća Stari Grad

Image

Rebalans budžeta Općine Stari Grad iz prijedloga pretočen je u nacrt kako bi u njegovom kreiranju, s ciljem stvaranja što kvalitetnijih uslova za građane, mogli učestvovati svi klubovi stranaka u Općinskom vijeću Stari Grad, savjeti mjesnih zajednica, ali i sami građani.
Odlučeno je ovo na 40. sjednici Općinskog vijeća Stari Grad održanoj u četvrtak (31. maja, 2012. godine). Na dnevnom redu majske sjednice bilo je planirano da vijećnici razmatraju rebalans budžeta. Na inicijativu SDA i Haruna Imamovića, vijećnika ove stranke i uz saglasnot Ibrahima Hadžibajrića, načelnika Općine Stari Grad, prijedlog rebalansa pretočen je u nacrt.


“Zaključeno je da rebalans bude na javnoj raspravi 20 dana, a da u narednih deset dana nakon rasprave Služba za finansije sumira prijedloge dostavljene na rebalans i proslijedi ga Vijeću na usvajanje u junu. U javnoj raspravi mogu učestvovati klubovi političkih stranaka Općinskog vijeća Stari Grad, savjeti svih 16 starogradskih mjesnih zajednica i građani. Osim u mjesnim zajednicama nacrt rebalansa bit će objavljen i na općinskoj web stranici”, istakao je Rizah Avdić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad.
Hadžibajrić je upozorio vijećnike da budu obazrivi prilikom davanja sugestija i prijedloga na rebalans budžeta, s obzirom da Kanton Sarajevo nije ispunio obaveze iz Sporazuma o rekonstrukciji Ferhadije.
“Prije četiri mjeseca s predstavnicima KS potpisali smo Sporazum u kojem su se obavezali da će za rekonstrukciju Ferhadije obezbijediti 290.000 KM. Prije sedam dana obavijestili su nas da od tog novca nema ništa sigurno do kraja godine. Na njihov novac ne možemo računati. Ostali projekti planirani su u budžetu za 2012. godinu i sve će ići svojim tokom”, pojasnio je Hadžibajrić.
S obzirom da vijećnici nisu razmatrali rebalans budžeta s dnevnog reda povučena je i Odluka o dodjeli pomoći na ime saniranja štete nastale usljed snježnih padavina tokom februara. Vijećnici su podržali Izvještaj Komisije za procjenu štete, a Odluka o nadoknadi štete trebalo bi da bude na dnevnom redu junske sjednice.
Većinom glasova su izmijenjene odluke o prodaji poslovnih prostora zakupcima i dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora.
Vijećnici su odobrili Udruženju Vijeće mladih da u svom nazivu koriste ime Općine Stari Grad, te su Suadu Hadžić, dosadašnjeg općinskog pravobranioca kojem je istakao mandat, imenovali v.d. općinskim pravobraniocem do okončanja izbora osobe koja će biti na čelu Pravobranilaštva Općine Stari Grad.