Novi krovovi na trgovkama koje su stradale u požaru na Baščaršiji

Image

Završena je sanacija krovova trgovki na Baščaršiji koji su stradali u požaru 07.marta ove godine, potvrđeno je u Službi za komunalne poslove i investicije Općine Stari Grad. “U potpunosti je sanirana nosiva krovna konstrukcija, postavljen je daščani pokrov preko krovne konstrukcije, kao i krovna lepenka preko daščane podloge. Postavljeni su oluci od bakarnog lima i ćeramida”, pojasnili su iz Službe.

Sanacija krovova trgovki počela je krajem marta, nedugo nakon što je izbio požar na Baščaršiji u kojem je nastradalo 11 radnji, od čega 7 u vlasništvu Općine. S ciljem pružanja pomoći ljudima koji su imali obrt u ovim trgovkama Općina Stari Grad je obezbijedila 93.120 KM za sanaciju svih krovova uništenih trgovki. Radove je izvodila firma “Neimari”.

Požar koji je 7. marta 2012. godine, oko podne, izbio na Baščaršiji uništio je 11 trgovki. Dojavu o požaru u Ulici Trgovke vatrogasci su dobili u 11,50 minuta, a vatru su lokalizovali oko 13,30 sati. Požar su gasila 64 vatrogasca, pripadnika Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo – jedinice Stup, Centar i Baščaršija, te vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društava „Vratnik“ i „Bjelave“. U gašenju požara učestvovalo je i 13 vatrogasnih vozila.

 

DINAMIKA RADOVA: