Održana 39. sjednica Općinskog vijeća Stari Grad

Image

Općinsku povelju sa zlatnim štitom dobit će Nijaz Memić i Ibrahim Mašić, a Povelju s grbom Općine Stari Grad Asija Hajdarević, Zekerijah Nalić i “Mrkva group”. Policajac godine je Mirsad Hodžić, komandir Policijske stanice Stari Grad, a zahvalnice Općine Stari Grad bit će uručene Asmiru Tatliću i Hamidu Hadžiefendiću.
Zaključeno je ovo na 39. sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, održanoj jučer (25. aprila, 2012. godine).
Sve povelje i priznanja dobitnicima će biti uručene na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća koja će biti održana 3. maja s početkom u 14 sati i to povodom obilježavanja Dana Općine Stari Grad. Odluku o dodjeli povelja Općinskom vijeću predložila je Komisija za dodjelu priznanja. Prema izvještaju Komisije za Povelju sa zlatnim štitom bilo je prijavljeno šest kandidata, a za Povelju s grbom Općine Stari Grad tri pojedinačna i tri kolektivna prijedloga. Za Zlatni sebilj ove godine nije bilo prijedloga, za policajca godine bio je jedan kandidat.  

  Na dnevnom redu jučerašnje sjednice Općinskog vijeća Stari Grad bio je i rebalans budžeta za 2012. godinu. Nakon što su vijećnici tražili da rebalans budžeta iz prijedloga bude pretočen u nacrt, predstavnici izvršne vlasti, kao predlagači, s dnevnog reda povukli su rebalans i izmjenu odluke o izvršavanju budžeta za ovu godinu.

 Dobitnici povelja i zahvalnica

Nijaz Memić je borac i sportista invalid, a Ibrahim Mašić je borac. Njih dvojica dobit će Povelju sa zlatnim štitom Općine Stari Grad.
Asija Hajdarević je jedina žena kovač na ovim prostorima, Zekerijah Nalić je profesor likovne kulture, a Ejub Mrkva, vlasnik “Mrkva” group d.o.o. je poznati humanitarac i osnivač Narodne kuhinje Stari Grad. Njima će biti dodijeljena Povelja s grbom Općine Stari Grad. Mirsad Hodžić, koji je proglašen policajcem godine, komandir je Policijske stanice Stari Grad, a policajci Asmir Tatlić i Hamid Hadžiefendić zahvalnicu Općine Stari Grad dobit će za izuzetan angažman tokom gašenja požara u Ulici Trgovke.

Vijećnicima je jučer bila predstavljena i informacija o požarima na području Općine Stari Grad od 7. do 19. marta, 2012. godine. U sklopu ove tačke vijećnicima su se obratili predstavnici Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo i Policijske stanice Stari Grad.
Mustafa Ćutahija, komandir PVB KS, istakao je kako je u Starom Gradu od 1. januara do danas bilo 76 požara što je za 27 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Govoreći o požaru koji je početkom marta zahvatio dućane u Ulici Trgovke istakao je kako je PVB KS dojavu o požaru dobila sa zakašnjenjem od 18 minuta i da ne zna šta je uzrok kašnjenju. Potvrdio je kako hidranti na Baščaršiji nisu radili.
“Najjeftinija borba protiv požara je preventiva. Najbolji način je edukacija djece u osnovnim školama i građana u mjesnim zajednicama”, kazao je Ćutahija.
Nakon iscrpne informacije o požarima vijećnici su većinom glasova usvojili zaključke kojima se obavezuju nadležne službe da preduzmu niz mjera preventivnog karaktera u cilju sprječavanjja požara u narednom periodu.
Vijećnici su većinom glasova jučer podržali Odluku o objavljivanju rezultata izbora za članove savjeta mjesnih zajednica i Odluku o raspisivanju konkursa za imenovanje općinskog pravobranioca.