Uklonjen ruševni zid u Ulici Pastrma 40

Image

Uklonjen je ruševni zid u Ulici Pastrma 40, saopćeno je iz Službe za komunalne poslove i investicije Općine Stari Grad.
Ovaj zid se obrušavao na ulicu kojom prolaze učenici i stanovnici.
„Zid je dug 15, a visok dva metra. Zidan je od suhog kamena bez maltera koji bi ga vezivao. Vremenom se obrušavao na ulicu, a elementarna nepogoda u februaru dodatno je pogoršala stanje u kojem se nalazi. Iako je zid u privatnom vlasništvu, na osnovu odluke Službe za civilnu zaštitu, počeli smo ga uklanjati“, istakli su u Službi za komunalne poslove i investicije.
Nakon što zid bude uklonjen na zemlju će biti postavljena zaštitna mreža kako bi bilo spriječeno njeno obrušavanje na ulicu.
Uklanjanje zida sa oko 4.300 KM finansirala je Općina Stari Grad, a izvođač radova je firma „Hise A&A“.
Općina Stari Grad je, osim ovog zida, finansirala zaštitu još četiri objekta koji su zbog obrušavanja predstavljali opasnost za pješake. Sve intervencije urađene su na osnovu odluke Službe za civilnu zaštitu.
S ruševne i napuštene kuće u Ulici Sumbul česma 20 uklonjen je dimnjak i na njegovo mjesto postavljene su daske i lepenka, zamijenjen je dio crijepa na krovu i prezidan jedan zid. Općina je zaštitu objekta u ovoj ulici finansirala sa oko 1.200 KM.
Postavljanjem drvene konstrukcije zaštićeno je obrušavanje napuštenog objekta u Ulici Kamenica 51 i svi ruševni dijelovi krova, koji su predstavljali opasnost za prolaznike, su uklonjeni. Zaštita ovog objekta koštala je oko 1.300 KM.
Zaštitne mreže postavljene su na sprat objekta u Ulici Okrugla 36 i na zid od dvorišta u Ulici Okrugla 38. Zaštita oba objekta koštala je oko 2.600 KM.