Održana 36. sjednica Općinskog vijeća Stari Grad

Image

Općinsko vijeće Stari Grad jednoglasno je usvojilo Odluku o zonama sanitarne zaštite i zaštitnim mjerama za izvorišta „Sarajevka pivara“.
Ovom odlukom propisana je jedna izvorišna zona i zaštitne mjere od onečišćenja ove vode. Na 36. sjednice Općinskog vijeća Stari Grad, koja je održana jučer (26. januara, 2012. godine), konstatovano je kako je kvalitet vode izvrstan, iako se izvorište nalazi u urbanom dijelu grada.
Prema ovoj odluci „Sarajevska pivara“ je dužna da svaki dan vodu nosi u nadležne laboratorije na analizu.
Prema pojašnjenima stručnjaka u ovoj oblasti u sklopu ovog izvorišta nalaze se nepropusne stijene debele više od 130 metara, pa je praktično zagađene ovog izvorišta gotovo i nemoguće. Ovo izvorište još 1881. godine otkrio je austrijsko-češki istraživač. U tom periodu na Kovačima Češka je imala svoju pivaru i borila se s nedostatkom vode za piće. Istraživač, kojeg su angažovali, na ovoj lokaciji pronašao je vodu na 139 metara dubine.
Vijećnici su jučer jednoglasno podržali Program korištenja javnih površina na području Općine stari Grad, Program rada Općinskog vijeća Stari Grad za 2012. godinu, te program rada Pravobranilaštva Općine Stari Grad za 2012. godinu.
Nakon završene konkursne procedure vijećnici su podržali i dodjelu u zakup poslovnih prostora u Kvadrantu XII. Poslovni prostor od 23,69 metara kvadratnih pod zakup je dodijeljen firmi „Iper“, a prostor od 39,40 metara kvadratnih „Sarajevskoj pivari“. Cijena metra kvadratnog za oba zakupca iznosi 26 KM.


Priznanje Policijskoj stanici Stari Grad

Općina Stari Grad na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća uručila je priznanje Policijskoj stanici Stari Grad. 
Priznanje je Policijskoj stanici uručene zbog izuzetnih rezultata i doprinosa u oblasti sigurnosti na teritoriji Općine Stari Grad u proteklom periodu. 
Fahrudin Halač, načelnik Prve Policijske uprave, zahvalio se Općini Stari Grad na priznanju i ukazanom povjerenju, te građanima ove općine zagarantovao još veću sigurnost u narednom periodu.