Održana 33. sjednica Općinskog vijeća Stari Grad

Image

 Općinsko vijeće Stari Grad na sjednici održanoj jučer (27. oktobra, 2011. godine) jednoglasno je usvojilo nacrt budžeta Općine za iduću godinu u iznosu od 17,131.000 KM.
Po nacrtu neporezni prihodi iznosit će 10,221.000 KM, a porezni oko dva miliona KM, što je 71,4 odsto od ukupnog budžeta za 2012. godinu. Tekuće domaće potpore iznose 4,9 miliona KM, dotacija Kantona Sarajevo za redovnu djelatnost je 2,8 miliona KM, dok grant KS za infrastrukturne projekta dva miliona KM, a grant FBiH za izgradnju stanova za interno raseljene osobe 100.000 KM.
Mustafa Lačević, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad, analizirajući nacrt budžeta Općine Stari Grad, istakao je kako Općina Stari Grad, kada je riječ o finansijskoj politici, ide kolosijek samoodrživosti.
„Oslanja se sama na sebe i ne ovisi od drugih institucija. Nacrt budžeta u iznosu od 17,131.000 KM je realan“, kazao je Lačević.
Po nacrtu najveći iznos od 11,965.000 KM ide na tekuće rashode, 500.000 KM rezervisano je za kapitalne transfere, 1,881.000 KM za kapitalne izdatke a 2.791.000 za izgradnju objekata.
Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, jučer je kazao kako nacrt budžeta podliježe izmjenama, ali sve u skladu s mogućnostima Općine Stari Grad.
„Prijedlog budžeta Općine za 2012. godinu bit će na sjednici Općinskog vijeća pred novu godinu. U novembru vijećnicima će biti dostavljene dvije tačke i ukoliko budu usvojene budžet za narednu godinu bit će najveći u istoriji Starog Grada“, rekao je Hadžibajrić.


Osim nacrta budžeta vijećnicu su jednoglasno usvojili još dvije tačke iz oblasti finansija: rebalans budžeta za ovu godinu i izvještaj o izvršenju općinskog budžeta za prvih devet mjeseci ove godine.
„Prošle godine usvojili smo budžet za ovu godinu u iznosu od 17,280.000 KM. Dva puta smo raspravljali o rebalansu ovogodišnjeg budžeta. Po drugom rebalansu budžet je uvećan i iznosi 21,029.593 KM“, konstatovao je Lačević.
Po izvještaju o izvršenju budžeta za prvih devet mjeseci ove godine ukupni ostvareni prihodi i primici i prenesena sredstva iz 2010. godine iznose 16,373.451 KM, a ostvareni rashodi 14.159.419 KM. Tako da suficit iznosi 2.241.031 KM.
Na dnevnom redu 33. sjednice Općinskog vijeća Stari Grad bila je i izmjena i dopuna Odluke o privremenom korištenju javnih površina koju su vijećnici također jednoglasno usvojili. Po ovoj odluci komunalni inspektori Općine Stari Grad imaju ovlasti nadzora nad zauzimanjem javnih površina, odnosno ovlasti koje su do sada pripadale komunalnim inspektorima Kantona Sarajevo.
Jednoglasno je usvojena odluka o stavljanju van snage Odluke o uslovima zadržavanja bespravno izgrađenih objekata na području Općine Stari Grad, kao i plan zaštite od požara Općine Stari Grad.

Na inicijativu Mustafe Lačevića, dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća, usvojen je i zaključak da Jasuši Jakaši, nekadašnji specijalni izlasanik generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju, proglasi "personom non grata". Ovaj zaključak usvojen je nakon nedavnih Jakašijevih javnih istupa o agresiji na BiH, odnosno o stradanju nedužnih civila na sarajevskoj pijaci "Markale".