Izgradnja kuća za povratnike pri kraju

Image
Dariva br. 15
Donji Močioci

Projekat izgradnje stambenih objekata u Starom Gradu za pet povratničkih porodica srpske nacionalnosti bit će okončan do kraja naredne sedmice.
Prema informacijama iz Službe za komunalne poslove i investicije Općine Stari Grad kuće su već ozidane i pokrivene i u toku je malterisanje unutrašnjih zidova i postavljanje keramike u kupatilu i kuhinji.
Stambene objekte po principu „ključ u ruke“ dobit će Ratko Marjanović u Ulici Moćioci broj 18, Slobodan Tomić u Ulici Moćioci bb, Bogdan Maletić u Ulici Dariva broj 15 i Jovan Lakić u Ulici Moćioci bb, dok će na objektu Verke Klico u Ulici Hladivode broj 20 biti zamijenjena stolarija.
Ovaj projekat sa oko 127.000 KM finansira Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, posredstvom Fonda za povratak, a implementira ga Općina Stari Grad. Izvođač radova je „Unigradnja“.
Općina Stari Grad 2009. godine aplicirala je na Javni poziv Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. U 2010. godini dobila je obavijest da je ušla u projekat sanacije povratničkih kuća, nakon čega je raspisan Javni poziv za odabir korisnika donacije. Pet porodica, kojima će kuće biti obnovljene, ispunjavale su neophodne kriterije, odnosno uslov da su 1991. godine imali mjesto prebivališta na području Općine Stari Grad.